2024. március 29., péntek

Kijev ultimátumot adott Magyarországnak

Klimkin: Ukrajna még ezen a héten kiutasítja a beregszászi magyar konzult

Ukrajna még ezen a héten kiutasítja a beregszászi magyar konzult, ha Budapest nem hívja vissza őt – jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Facebookon közzétett videoüzenetében az UNIAN ukrán hírügynökség keddi jelentése szerint.

Az ukrán diplomácia vezetője leszögezte, hogy Kijev „udvariasan, de nagyon keményen és következetesen” fog cselekedni Magyarországgal szemben. Klimkin hangot adott azon véleményének is, hogy Oroszország a magyar útlevelek ukrán állampolgároknak Kárpátalján történt kiadása körül kialakult helyzetet felhasználja az említett terület és egész Ukrajna destabilizálására.

Az ukrán tárcavezető – mint elmondta – kifejtette érveit Magyarország külügyminiszterének arról, hogy szerinte a magyar fél megsértette a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. Ismételten hangsúlyozta azt az álláspontját, miszerint senki sem rejtheti el a hatóságok elől azt a tényt, hogy új jogokra és kötelezettségekre tett szert.

„Javasoltam Magyarország külügyminiszterének, hogy hívja haza ezt a konzult, ha pedig ez nem történik meg ezen a héten, jegyzéket küldünk a magyar félnek még ezen a héten a kiutasításáról” – fogalmazott Klimkin.

Az ukrán tárcavezető ugyanakkor a legfontosabb dolognak azt nevezte, hogy Oroszország Kárpátalja és egész Ukrajna destabilizálására fogja kihasználni a helyzetet, ahogyan tette ezt korábban is. Emlékeztetett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székháza elleni támadásokra, hozzátéve, hogy a gyújtogatásokat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szervezte meg.

Klimkin ezért figyelmeztetett mindenkit, hogy tartózkodjon a kárpátaljai magyarokkal szembeni támadásoktól és zaklatásoktól. „Éppen ellenkezőleg, segítenünk kell magyar közösségünknek. Át kell vennünk a kezdeményezést, és nagyon következetesen kell cselekednünk” – hangoztatta a miniszter.

VAN AKI MÁSKÉNT LÁTJA

Ostobaságnak és az ukrán kormányzat részéről felelőtlenségnek nevezte a beregszászi magyar konzul kilátásba helyezett kiutasítását Ukrajnából Nesztor Sufrics, az ellenzéki Életért párt képviselője kedden a kijevi parlamentben, újságíróknak nyilatkozva – közölte a 112.ua ukrán hírportál.

A politikus rámutatott arra, hogy a konzul kiutasítására Budapest hasonló lépéssel reagál majd, azaz ki fog utasítani egy ukrán konzult. Sufrics hangsúlyozta, hogy Magyarország Ukrajna stratégiai partnere, és emlékeztetett arra: Magyarország volt az első, amely elismerte Ukrajna függetlenségét, és követelte az európai uniós vízummentesség feltétel nélküli megadását. „Egy ilyen stratégiai partner elvesztése felelőtlenség” – szögezte le.

Azzal kapcsolatban, hogy a beregszászi konzulátuson magyar útleveleket adtak ki ukrán állampolgároknak, a képviselő úgy vélte: a konzul cselekménye formálisan teljességgel megfelelt az ukrán és a magyar jogszabályoknak. „A magyar konzul Magyarország érdekeit képviseli Ukrajna területén. A magyar törvények nem tiltják a kettős állampolgárságot. Magyarország képviselője pedig ukrán állampolgárok kérésére adott nekik magyar állampolgárságot és útlevelet. Ezzel nem sértett sem magyar, sem ukrán törvénycikket. Ez ukrán állampolgárok kezdeményezésére történt, nekik pedig az alkotmány szerint joguk van megváltoztatni állampolgárságukat” – fejtette ki hozzátéve, hogy utóbbiak egy bizonyos idő elteltével, értékelve a helyzetet, dönthetnek úgy: lemondanak vagy a magyar vagy az ukrán állampolgárságukról.

VÁLTOZATLAN A MAGYAR ÁLLÁSPONT

A magyar kormány szerint mindaz, ami a beregszászi képviseleten történt a magyar állampolgárság megadásával kapcsolatban, mind a magyar, mind a nemzetközi joggal összhangban van. Ha az ukrán kormány úgy dönt, hogy kiutasítja a beregszászi magyar konzult, Magyarország is haladéktalanul kiutasít egy Magyarország területén dolgozó ukrán konzult – jelezte korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.