2024. április 19., péntek

Felülvizsgálják a bolognai rendszer alkalmazását

A Belgrádi Egyetem új rektora javítana az egyetemisták helyzetén

Ivanka Popović, a Belgrádi Egyetem új rektora a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva kifejtette, hogy mandátuma egyik legfontosabb feladataként az intézmény presztízsének a növelését és az ott felkínált oktatás minőségének a jobbá tételét tekinti, részben azzal a céllal, hogy az intézmény ismét jobb helyezést érjen el a Shanghai-listán. A legutóbbi felmérés során a korábbiakhoz képest a Belgrádi Egyetem valamelyest lejjebb csúszott az említett, a világ egyetemeit osztályzó listán, ennek oka Ivanka Popović szerint a tudományos kutatómunka nem megfelelő anyagi támogatása. Az intézmény új rektora hiszi, hogy a kutatómunka finanszírozása kifejezettebbé válik, miután a jogalkotó meghozza a tudományos kutatómunkáról szóló új jogszabályt és a tudományügyi alapról szóló törvényt.

A szóban forgó jogszabályok, illetve az azok mentén várhatóan dinamikusabbá váló kutatómunka feltehetőleg két év múlva érezteti majd hatását a Belgrádi Egyetem a Shanghai-listán elfoglalt helyezésén, tette hozzá a beszélgetés folytatásában Ivanka Popović, aki a bolognai rendszer alkalmazásának felülvizsgálatát is indokoltnak és szükségesnek tartja. Ehhez kapcsolódóan korábban azt mondta: azt szeretné, ha jobbá válna az egyetemisták helyzete, ha a felkínált lehetőségek mentén az eddigiekhez képest hatékonyabban sajátítanák el a tananyagot és ennek folyományaként rövidebb idő alatt befejeznék tanulmányaikat.

Értékelésem szerint az előadásokat dinamikusabbá kellene tenni. Emellett a tantárgyak felülvizsgálatát is elkerülhetetlennek tartom. Értékelésem szerint fontos megállapítani, hogy vajon hallgatóinkat túlságosan leterheljük-e különböző kötelezettségekkel. Megtörténhet, hogy bizonyos tárgyakat túlterhelünk tartalommal, azaz az elsajátítandó ismeretekkel. Ezekre a kérdésekre szeretnénk választ kapni a bolognai rendszer alkalmazásának felülvizsgálata során. A folyamatban az egyetemista parlament és a karok is részt vesznek, mivel nem szabad elmulasztanunk meghallgatni a hallgatók véleményét – fogalmazott Ivanka Popović.