2024. március 29., péntek

A tiszta energia a társadalom gerince

Tiszta Energiatechnológiák Fóruma Újvidéken

Tiszta energia az okos jövőért elnevezéssel tartották meg a 12. Nemzetközi Tiszta Energiatechnológiák Fórumát Újvidéken. A kétnapos tanácskozást a düsseldorfi Európai Ügyek Intézete (INEA) és az újvidéki Műszaki Kar együtt szervezte meg. A rendezvénynek többek között a tartományi képviselőház is a védnöke. A konferencián európai, régióbeli és szerbiai szakértők tanácskoztak a megújuló energia fontosságáról és előnyeiről. Tihomir Simić, a fórum elnöklője elmondta, hogy Szerbia már huzamosabb ideje külön erőfeszítéseket tesz energiabiztonságának javítása érdekében és az infrastruktúra kiépítésében, amelynek az energia iránti növekvő igényeket kell kielégítenie.

A fórum résztvevői (Fotó: Dávid Csilla)

A fórum résztvevői (Fotó: Dávid Csilla)

− Örülök annak, hogy ez a fórum immár 12. alkalommal kerül megrendezésre. Tizenkét évvel ezelőtt született meg az az ötlet, amely eredetileg a civilizált világ és az Európai Unió fejlesztési stratégiájának a része. A Szerb Köztársaság és a Vajdaság Autonóm Tartomány az elmúlt évek folyamán bebizonyította, hogy kiváló házigazdája az alternatív energiaforrások, a megújuló energia és az új technológiák konferenciájának, amelyre az égész Délkelet-Európából érkeznek szakértők. A fórumot nevezhetjük a három struktúra egyenjogú találkozásának is. Mégpedig a hatóság és a kormány struktúrája, amely az életszínvonalért és az életminőségért felelős, a második struktúra a szakmai és tudományos közösség, a harmadik struktúrát pedig a vállalkozók képezik, valamint azok, akik az energiakereskedésben vezető szinten vannak Európában és a világon – mutatott rá Simić.

Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy az idén már több olyan találkozót szerveztek, amelyen EU-s szakértők tartottak előadást a hazai vállalkozóknak és a polgároknak.

− Biztos vagyok abban, hogy ezek a találkozók eredményesek voltak, hiszen manapság egyre többen használják az alternatív energiafajtákat, mint amilyen a biomassza, a nap- vagy a szélenergia. Ezen alternatív energiafajták felhasználásával csökken környezetünk legnagyobb szennyezőinek a kőolajnak és a szénnek a használata. A tiszta energia és az alternatív energiafajták képezik majd társadalmunk gerincét az energia terén – hangsúlyozta Vučurević. A kamara elnöke megemlítette, hogy a következő hónapban is tartanak tanácskozást, arra mintegy 100 magyarországi vállalkozó érkezik, akik az ökológia, a környezetvédelem és a hulladékkezelés terén tevékenykednek.

− Szerbia az Európa Unióhoz való csatlakozás időszakát éli, és nekünk is el kell érni azt a szintet, amelyen a mostani tagállamok vannak. Úgy gondolom, hogy sok mindent meg tudunk tanulni azoktól a magyar szakemberektől, akik intenzíven dolgoznak a környezetvédelem fejlesztésén – szögezte le Vučurević.