2024. április 25., csütörtök

Adományozott a Rotary Club

Új számítógépek könnyítik az informatikaoktatást

Húsz új számítógéppel gazdagodott a zentai Stevan Sremac Általános Iskola a Rotary Club jóvoltából. Ebből tizenhatot az Emlékiskola informatikatermében helyeztek el, a fennmaradó négy pedig az iskola adminisztrációját könnyíti meg.

A gyerekek nagy örömmel fogadták az új gépeket (Gruik Zsuzsa felvétele)

A gyerekek nagy örömmel fogadták az új gépeket (Gruik Zsuzsa felvétele)

Az üzletembereket és vállalkozókat tömörítő szervezet célja a jótékonykodás, idén a szerbiai általános iskolák informatikaoktatását igyekeztek segíteni. Vladimir Matić, a Rotary-körzet elnöke elmondta, hogy Szerbia és Montenegró huszonöt városában összesen 500 számítógépet adományoztak iskoláknak.

Urbán Zsuzsanna, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója elmondta, nagyon örülnek annak, hogy az egy éve tett ígéret valóra vált, és megkapták az új számítógépeket.

– Húsz számítógépet kaptunk tartozékokkal együtt: LCD-monitorral, billentyűzettel, egérrel. A gyerekek is nagyon örülnek – emelte ki, hozzátéve, azért az Emlékiskolára esett a választás, mert a másik két zentai általános iskolában a közelmúltban felújítási munkálatok zajlottak.

Mészáros Gábor, az Emlékiskola informatika- és műszaki tanára szerint nagyon sokat jelent az adomány, hiszen korábban két számítógép jutott a teljes osztályra. Az új eszközök így nagymértékben megkönnyítik a tantárgy oktatását. Az iskola szerződést kötött egy céggel, amely feltelepítette a számukra szükséges programokat a számítógépekre. Az új tanterv szerinti informatikaoktatást nyelvi akadályok nehezítik.

– Sajnálatos az, hogy magyarul semmiféle segédeszközt nem kapunk, a magyar gyerekeket teljesen magukra hagyták. Szerbül ellenben tényleg nagyon szépen kidolgozták az oktatóanyagot, készítettek online leckéket és oktatóvideókat is.

Berényi László, a zentai szervezet elnöke közölte, hogy az emlékiskolai beruházás értéke körülbelül 4000 euróra tehető.

– Szintén adományozólevelet adunk át a Zentai Egészségháznak, amelynek 120 000 dinár értékű készpénzsegélyt adtunk a kevi egészségház épületének festésére és padlózatának cseréjére. A Kéz a Kézben civil szervezetnek pedig 100 000 dinárt juttattunk technikai eszközök beszerzésére.