2024. április 24., szerda

Ünnepelt a pacséri iskola

Az iskola napját ünnepelte a hétvégén a pacséri Moša Pijade Általános Iskola. Az épület előcsarnokában szervezett rendezvény alkalmából Méhészkei Kiss Gizella igazgatónő köszönetet mondott mindazoknak a magánszemélyeknek és intézményeknek, akik támogatták a 158 tanuló oktatását ellátó intézményt, illetve beszédében rámutatott arra, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk a saját közösségünk sorsáért.

A pacséri diákok fellépése az iskolanapon (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A pacséri diákok fellépése az iskolanapon (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Kellenek a gyökerek, és eljön az idő, amikor felelősek leszünk ezért a helyért, hiszen tovább kell adnunk a jövő nemzedékeinek, ezért tőlünk függ ennek az iskolának a sorsa. Óvjuk, ápoljuk magát az épületet is. Igyekszünk átadni diákjainknak a tudást, és felkészíteni őket az életre, megtanítani tanulóinkat repülni, hogy szárnyalhassanak álmaik felé – mondta egyebek mellett a pacséri iskola igazgatónője, aki megköszönte többek között a Magyar Nemzeti Tanács gondoskodását, illetve a tartománytól korábban nyílászárók cseréjére kapott 3 millió 900 ezer dináros támogatást. A rendezvényen Perpauer Attila, az MNT oktatási bizottságának a tagja mondott köszöntőt, kifejezve jókívánságait az oktatási intézménynek.

– Az évek során megváltozott körülményekhez a pacséri általános iskola rugalmasan alkalmazkodik már évek óta. Azt kívánom, hogy a jövőben is tudják folytatni ezt a példamutató utat, a régió többi tanintézményével együtt – zárta üdvözletét az MNT képviselője. Az iskolanapi rendezvény apropóján Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár további támogatásáról biztosította a pacséri iskolát tervei megvalósításában, illetve valamennyi tanintézményt bátorított a következő évtől aktuálissá váló pályázatokon való részvételre.

– A tartomány a helyi önkormányzatok közreműködésével igyekszik minél minőségibb és tartalmasabb oktatási közeget biztosítani a gyerekeknek Pacséron, de szerte a vajdasági iskolákban, a gyermekintézményekben vagy a kollégiumokban. A jövő év az infrastrukturális támogatás mellett nagy lendületet hoz majd a digitalizációban is. Mind több tanintézményt szeretnénk digitális táblával ellátni, ez azt jelenti, hogy olyan helyekre is szeretnénk eljuttatni belőle, ahol még nincs, és azokba az iskolákba is, ahol már használják. A költségvetés decemberi elfogadása után februárban–márciusban várható az új pályázataink első köre, és az év folyamán több kör is lesz hasonló feltételekkel, mint az idén – nyilatkozta Nyilas Mihály.

A pacséri iskola diákjainak színes fellépése előtt az oktatási intézmény a sikeres együttműködés jegyében köszönőoklevelet nyújtott át a pacséri helyi közösség tanácselnökének, Szabolcski Szabolcsnak, a Sila Kft. igazgatójának, Méhes Bélának és Papp László magánvállalkozóknak. Továbbá elismerést vehetett át Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese, Topolya község nevében Kislinder Gábor községi elnök, majd megköszönték a Szekeres László Alapítvány, az MNT és a tartományi titkárság támogatását.