2024. április 24., szerda

Új könyvtárral bővült a csantavéri iskola

A gyermekhét alkalmából Dudás Károly írót látták vendégül a diákok

A gyermekhét alkalmából a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában író-olvasó találkozót szerveztek, melyen Dudás Károly író ifjúsági regényét, a Gyalogtörököt mutatták be. Az iskola ebédlőjében mintegy hetven gyermek hallgatta meg az író visszaemlékezéseit. Ugyanakkor kedden nyitották meg hivatalosan az iskola kis könyvtárát is.

Dudás Károly gyerekkori élményeiről is beszámolt a diákoknak (Fotó: Gergely Árpád)

Dudás Károly gyerekkori élményeiről is beszámolt a diákoknak (Fotó: Gergely Árpád)

– Az iskola régebbi könyvtárának csaknem 7500 könyve van, de úgy döntöttünk, hogy kialakítunk a felsősök részére egy olvasósarkot azokkal a könyvekkel, amik az ő korosztályuknak megfelelnek. A Bethlen Gábor Alap jóvoltából sikerült újabb könyveket beszereznünk. A kiskönyvtárnak jelenleg mintegy 700 kölcsönözhető könyve van, amelyet az alapítványon kívül a Magyar Nemzeti Tanácstól és más adományozóktól kaptunk. Reményeink szerint az állomány gyarapodni fog. Iskolánknak nagyon jól működő színjátszóköre van, amelynek tagjai a Gyalogtörök egy részletét elevenítik majd meg, és ezzel a darabbal fognak részt venni a különböző megmérettetéseken. Ennek apropóján hívtuk meg Dudás Károlyt – nyilatkozta Kecsenovics Szabó Dóra, a Hunyadi János Általános Iskola igazgatója.

– Az egykori iskolám igazgatónője és tanárai megtiszteltek meghívásukkal. Hatalmas élmény volt a gyerekekkel és a tanárokkal együtt visszaidézni a régi szép emlékeket. Nyilvánvaló volt, hogy az ifjúsági regényemet, a Gyalogtörököt hozom magammal – nyilatkozta Dudás Károly.

Az író legújabb könyvét, a Nem éltünk gyöngyszigeten című, kétkötetes összegező gyűjteményt is magával hozta, melynek egy példányát dedikálva odaajándékozta az újonnan nyílt kis könyvtárnak, majd igéretet tett, hogy magánkönyvtárából maga is adományozni fog az iskolának.