2024. április 25., csütörtök

Közös érdek a béke

A negyedik ipari forradalom győztesei a valamikori vesztesek lehetnek
A Világgazdasági Fórum részvevőinek egy csoportja (Fotó: Beta)

A Világgazdasági Fórum részvevőinek egy csoportja (Fotó: Beta)

Szerbia a nyugatbalkáni térség stabilitását sürgeti, a béke és a szomszédos országokkal való együttműködés pedig az egyik legkiemelkedőbb érdeke és célja az országnak – emelte ki a sajtó képviselőinek nyilatkozva Ana Brnabić kormányfő a svájci Genfben, ahol a Párbeszéd a Nyugat-Balkánról elnevezésű konferencián vett részt, a térség államvezetésének a képviselőivel egyetemben. Eljött az ideje, hogy a térség országai hátat fordítsanak a múltnak, és a jövőre összpontosítsanak – emelte ki a folytatásban Brnabić, mondván, hogy a térségnek olyan hellyé kell átalakulnia, ahol a fiatalok jól érzik magukat, és nem érzik szükségét az elvándorlásnak. A negyedik ipari forradalomból éppen azok kerülhetnek ki győztesként, akik az előző három ipari forradalom vesztesei voltak – hangsúlyozta a szerb kormány első embere.

A kormányfő a folytatásban az ország gazdasági sikereiről és a költségvetési reform eredményeiről számolt be. Szerbia immár harmadik éve költségvetési többletet valósított meg, vezető szerepet tölt be a közvetlen külföldi beruházások tekintetében, úgy a térségben, mint Európában, továbbá a felére sikerült csökkentenie a munkanélküliség arányát. Ahhoz, hogy mindennek az eredményét megérezhessék a polgárok, már csak stabilitásra és békére van szükség – nyomatékosította Brnabić, kiemelvén: lehet egy ország gazdasága akármennyire erős vagy költségvetése akármennyire kiegyensúlyozott, a stabilitás hiánya nem engedi kiteljesedni a fejlődést.

A Párbeszéd a Nyugat-Balkánról konferenciát a Világgazdasági Fórum szervezte. A térség államvezetői mellett a rendezvényen részt vett Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum alapítója és végrehajtó igazgatója, Børge Brende, a szervezet elnöke, továbbá Martina Larkin, a Világgazdasági Fórum európai és eurázsiai részlegének az igazgatója, de Ursula von der Leyen, Németország védelmi minisztere, Miroslav Lajčák, Szlovákia külügyminisztere, és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is megjelent a rendezvényen.