2024. április 23., kedd

Sikeres volt a fűtéspróba

Jövőre már szeptember végén elkezdődhet a fűtési idény

A Szerbiai Távfűtőművek Egyesületének közleménye szerint az ország távfűtőművei készen állnak a fűtési idényre. Az ország 60 távfűtőműve közül 35 már elvégezte a próbafűtést – nyilatkozta Dejan Stojanović, az egyesület elnöke a Beta hírügynökségnek. Mint hozzátette, egyes távfűtőművek már aláírták a szerződéseket a fűtőolaj és a szén megvásárlásáról. Stojanović azt is elmondta, hogy megkezdték felülvizsgálni annak a lehetőségét, hogy jövőre már október 15. előtt, esetleg szeptember 20. és 25. között elkezdődjön a fűtési idény. A jelenleg hatályos szabályzat értelmében akkor kezdődhet meg a fűtés október 1-jén, ha három egymást követő éjszaka 12 Celsius-fok környékén vagy alatta alakul az átlaghőmérséklet, egyébként legkorábban október 15-én kezdenek el melegíteni a radiátorok.

Stojanović szerint aggasztó, hogy a fűtőolaj április közepe óta 28 százalékkal megdrágult, a földgáz pedig 12 százalékkal. A fűtőolaj ára naponta változik, a földgázé pedig negyedévente, attól függően, hogy miként alakul az amerikai dollár árfolyama – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy értékelése szerint a szóban forgó energiahordozók biztosan tovább drágulnak.

A Beta hírösszeállításából az is kiderült, hogy a szerbiai távfűtőművek adóssága nagyjából 30 milliárd dinár, a kinnlévőségük pedig 35 milliárd dinár. A háztartások adóssága 18 milliárd dinár, a fennmaradó 17 milliárd dinárral pedig a gazdasági társaságok, az ipar és az egyéb, kedvezményezett felhasználók tartoznak. A próbafűtést követően csak Negotinban tapasztaltak bajt, megtörténhet, hogy 300 felhasználó fűtés nélkül marad.