2024. április 19., péntek

Erdőfejlesztés a jövőért

Növényvédelemről és erdőgazdálkodásról szóló tanácskozás Újvidéken

Az Újvidéki Egyetem rektorátusán tartották meg tegnap a 15. Nemzetközi Fitotechnológiai Konferenciát, amelyen 240 külföldi és hazai szakértő mutatta be a növényvédelem és az erdőgazdálkodás terén elért legújabb kutatási eredményeit.

A tanácskozás megnyitóján a Síkvidéki Erdészeti és Környezetügyi Intézet hatvanéves fennállásának alkalmából Saša Orlović az intézet igazgatója elmondta, hogy a 35 alkalmazottat foglalkoztató intézmény számos sikeres kutatási eredményt mutathatnak fel.

– Az intézet az erdőgazdálkodás alapjainak a megteremtésén munkálkodik, többek között a különféle fafajták termesztésének elősegítése, az erőforrások megfelelő felhasználása és konzerválása, valamint az erdők védelme és a földterületek rekultivációja révén.

Željko Radošević, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára elmondta, hogy a Síkvidéki Erdészeti és Környezetügyi Intézet eddig elért eredményei jelentős mértékben túllépték az ország határait.

Vuk Radojević megnyitja a konferenciát (Fotó: Dávid Csilla)

Vuk Radojević megnyitja a konferenciát (Fotó: Dávid Csilla)

– Az intézmény mindeddig tizennyolc féle új nyárfát és háromfajta fűzfát vezettet be a nyilvántartásba. Mindez jelentős gazdasági előnyökkel jár, az új fajták létrehozása révén ugyanis a többszörösére nőtt e két erdei fafajta termesztésének a mértéke. A tudomány akkor tud hatni közvetett módon, amikor alkalmazzák. Ezért az állami vezetőség feladata, hogy megtalálja az ilyen és ehhez hasonló intézmények munkájának a támogatási modelljét – mondta Željko Radošević.

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár a titkárság nevében köszönőlevelet vett át az intézetben folyó sikeres tudományos kutatási munkákban való hozzájárulásáért.

– A Mezőgazdasági Titkárság az agrárpolitikai intézkedései során külön figyelmet fordít az erdőgazdálkodásra, elsősorban az erdősítés mértékének növelésére és az erdei utak kiépítésére, emellett a faiskolai termesztés fejlesztését tűzte ki célul.

Hozzátette, hogy az erdők arányának növelése érdekében fontos feladat a helyi önkormányzatokkal való közreműködés erősítése. Hangsúlyozta, hogy komoly kihívás a vajdasági erdők területének a növelése, és erre külön figyelmet kell fordítani a jövőben. Kiemelte, hogy a tudományos kutatómunka támogatásával és előtérbe helyezésével motiválni szeretnék az újabb generációkat arra, hogy kutatásaikat az erdőgazdálkodás terén végezzék.

Azam Noori, a Massachusettsben működő Észak Andover-i Merrimack Főiskola tanára több mint tízéves tapasztalattal rendelkezik a növényvédelem terén.

– A molekuláris és fiziológiai paraméterek tanulmányozásával foglalkozom, ami által javulhatnak a haszonnövények termesztésének feltételei. A környezetben lévő szennyező anyagok (nehézfémek, kőolaj és a nanorészecskék) hatásának a meghatározása révén ugyanis jelentős mértékben javulhat a növények állapota.

José Zapata Carbonell a franciaországi Franche-Comté Egyetem doktorhallgatója a szervetlen kémia területén tevékenykedik.

– A tanácskozáson a doktori munkámban végzett kutatási eredményekről számolok be, amely a szennyezett termőföldek helyreállításával foglalkozik. A kutatás célja, hogy elősegítsük az ipari növények egészségesebb termesztési módját – mondta José Zapata Carbonell.