2024. április 25., csütörtök

Mire vállalkozunk?

A globalizáció ma már kivétel nélkül minden országot érint. A protekcionista próbálkozások ellenére a világkereskedelem fejlődik, a nemzetközi piaci verseny elképesztő méreteket ölt. A technológiai fejlődés ma már meghatározó tényező. Az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt az információk mennyisége, felgyorsult a kommunikáció. Mind a globalizáció, mind a technikai fejlődés sok új lehetőséget tárt fel, ugyanakkor komoly buktatói is vannak. Az ilyen kiélezett versenyhelyzetben azonban csak azok a vállalatok tudnak megmaradni, amelyek képesek megfelelni a modern üzleti környezet követelményeinek, azaz olyan termékeket tudnak előállítani és olyan szolgáltatásokat nyújtani, illetve felkínálni, amelyeket a vásárlók piacképes értéknek tekintenek, és végül, de nem utolsósorban, hajlandóak meg is vásárolni.

Az elmúlt években szűkebb környezetünkben is nagy számban jelentek meg az új vállalatok és vállalkozások. A kis és egyéni vállalkozások esetében azonban sok estben úgynevezett kényszervállalkozásról beszélhetünk. Sok esetben azonban a megfelelő szaktudás, tapasztalat, a piacképes ötlet vagy a kitartás hiányzott, illetve ezekből néhány, így a vállalkozások zöme nem tudott talpon maradni.

Amikor valaki egy vállalkozás beindítása mellett dönt, mindig alaposan mérlegelnie kell a körülményeket. Vizsgálni kell, milyen kockázatok állnak fenn, a veszélyeket, kihívásokat, a versenytársakat, ezenkívül a piaci trendeket is érdemes figyelni. Alapjában véve pozitív fejlemény, hogy az utóbbi néhány évben mind több a pályázati lehetőség. Önmagában azonban ez nem hogy segíthet, de akár súlyosbítja is a helyzetet sikertelenség esetén.

TANULHATÓ DOLGOK

Tanfolyamokat, szemináriumokat, képzéseket szerveznek ma már a kezdő vállalkozók részére. Tudni kell azonban, hogy egyrészt ezeknek a színvonala nem minden esetben kielégítő, másrészt minden vállalkozás annyira specifikus, hogy valójában nem is lehet általános receptről beszélni. Bizonyos alapvető dolgokat viszont valóban fontos megismertetni a potenciális vállalkozókkal, üzletemberekkel. Kitartó, elszánt és céltudatos munka nélkül nincs siker. Ugyanakkor ennek kapcsán meg kell jegyezni, hogy sok vállalkozó szorgalmasan dolgozott, ügyelt a minőségre, konkurens áron versenyképes árucikkeket és szolgáltatásokat produkáltak, mégis tönkrementek, mert valaki vagy valakik egyszerűen átverték őket azzal, hogy nagyobb tételben vásároltak, majd nem fizettek. A jogrendszer változtatásával ezt próbálják kiküszöbölni, de teljes egészében nem zárható ki ilyen veszély, még fokozott óvatosság esetén sem. Ezenkívül az egyre csak fokozódó versenyhelyzet a piac minden szereplőjére ösztönzőleg hat, a talpon maradáshoz így nélkülözhetetlen a piac működésének, szerkezetének, jellemzőinek ismerete, a versenytársak elfogadása. Ahogy mondani szokás: a piacon ott vannak a vevők mint központi kulcsfigurák a szükségleteikkel, igényeikkel és a pénzükkel. Végül általában ők döntik el, hogy melyik vállalkozás lesz sikeres, és melyik bukik meg. A versenytársainkra pedig nem ellenségekként kell tekinteni. Jó azonban tudni, mi történik velük. Tanulhatunk a hibáikból, illetve szintén tanulságos lehet a sikereiket elemezni.

Kezdőként ügyelnünk kell arra, hogy a piacra történő belépés stratégiája általában alacsonyabb árakat kíván meg, a minőségben pedig nem lehet kifogás. Ha valaki a vevők közül első alkalommal csalódik, nehezen fog ismét tőlünk vásárolni vagy a szolgáltatást igénybe venni.

Fontos a kínálat és a kereslet alakulásának figyelemmel kísérése. A sikerhez vezető úton emellett valószínű menet közben is sokszor kell változtatni, alkalmazkodni. Egy merev modell szinte minden esetben bukásra van ítélve.

SZERENCSE?

A piaci körülmények, a bizonytalanság és a kockázat mindig megfigyelhető. A vállalkozók gyakran szembesülnek a bukás tényével vagy annak lehetőségével. A nehézségekre fel kell készülni. Számítani kell a negatív gazdasági és társadalmi változásokra és várható hatásukra. Megjelenhetnek új versenytársak, csökkenhet a kereslet, nőhet a kamatláb, ha hitelt vettünk fel, és egyéb gondok is jelentkezhetnek. Ha idejében felkészülünk rá, jóformán minden fajta kockázat mérsékelhető. A tapasztalatok azt mutatják, nem abból lesz eredményes vállalkozó, aki kezdettől fogva képes megtervezni egy hatékony vállalati formát, hanem aki úgy alakítja ügyvitelét, hogy a vállalkozás nyitott és fogékony legyen új információk befogadására, nyitott legyen új lehetőségek kiaknázására, és a legnehezebb körülmények között is legyen valamiféle alkalmazkodási modellje, elképzelése. Összességében a sikeres vállalkozáshoz nem kell más, csupán egy jó ötlet, tőke, szaktudás és egy kis szerencse. Ez utóbbi azonban önmagában sosem elég. Ugyanakkor a szerencsét meg is lehet alapozni: kitartó munkával, gondos előkészítéssel, elérhető célokkal, tervezéssel, megfontolt döntésekkel. Lényeges még kiemelni: nem az a fontos, hogy nekünk magunknak mennyire tetszik az elképzelésünk, hanem az, hogy a vásárlók hogyan fogadják.