2024. április 16., kedd
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018.

Értékeink megőrzése és fejlesztése

Szombaton este a temerini színházteremben lakossági fórumon mutatkoztak be a Magyar Összefogás-lista temerini jelöltjei: Ternovácz István újságíró és Losoncz Dávid ügyvéd. A megjelenteket jelenlétével megtisztelte Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, köztársasági képviselő. A szépszámú hallgatóságot először Sziveri Béla, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte, majd a jelöltek megosztották gondolataikat arról, hogy miért vállalták a jelölést.

Az első sorban jobbról Ternovácz István, mellette Losoncz Dávid (Fotó: Góbor Béla)

Az első sorban jobbról Ternovácz István, mellette Losoncz Dávid (Fotó: Góbor Béla)

Ternovác István elmondta, azért döntött úgy, hogy elvállalja a jelölést, mert Vajdaságot járva azt látja, hogy sok minden megváltozott az elmúlt időszakban.

– Túléltük a háborút, és miután elmúltak a 2000-es évek, amelytől sokat vártunk a Milošević-rendszer megdöntését követően, nem következett be gazdasági értelemben a nagy felemelkedés, és gyakoriak voltak a magyarverések. Ma már szerencsére kimondhatjuk, hogy tömeges magyarverések nincsenek, ebben szerepet játszik, hogy jók Magyarország és Szerbia között a politikai kapcsolatok és az emberi viszonyok is. Amikor körülnézek, azt látom, hogy mindenütt nagy építkezések folynak, beindult egy olyan gazdaságfejlesztési program, amely ugyan közvetlenül nem tartozik az MNT-hez, de nemzetpolitikáról beszélve nem hallgatható el, hogy egy összefüggő tevékenységi rendszerről van szó, amely iránt lelkesednek a fiatalok. Tehát vannak sikerek, a Prosperitati Alapítvány támogatásával, a magyar kormány pénzéből több mint tízezer magyar család kapott támogatást, mintegy négyszáz fiatal vásárolhatott magának házat, továbbá mintegy 700 hektárnyi termőföld került a támogatásból a magyar emberek birtokába, akkor lehet-e azt mondani, hogy nem vállalom a szerepvállalást a Magyar Nemzeti Tanácsban. Amikor tehát felkértek, akkor úgy éreztem, hogy az ügy mellé kell állnom – hangsúlyozta Ternovácz István.

Losoncz Dávid elmondta, hogy szerinte természetesnek vesszük, hogyha elmegyünk a Kókai iskolába, ott magyar igazgató van, a gyerekek magyarul tanulhatnak, azt is természetesnek vesszük, hogy magyar az újságunk és még néhány dolgot, és hogy a hivatalokban, ha nem is mindenhol, magyar emberekkel magyarul beszélhetünk.

– Ezekért a dolgokért őseink komolyan megdolgoztak. Most az a helyzet, hogy ezekért a dolgokért, azért kell dolgozni, hogy meg is maradjanak. A Magyar Nemzeti Tanács, meggyőződésem szerint, azért is tevékenykedik, hogy a közösségünk által létrehozott értékeket megőrizze és fejlessze, melléjük hasonló értékeket tegyen le – mondta.

Az est hátralevő részében a szabadkai Szóljon hát a nóta zenekar muzsikált.