2024. április 19., péntek
FORMULA–1

Hamilton győzelmet kapott Bottastól

Lewis Hamilton újabb lépéssel közelebb került ötödik Formula–1-es világbajnoki címéhez, miután az Orosz Nagydíjon is Sebastian Vettel előtt ért célba, ráadásul csapattársa segítségével még jobban megnyújthatta pontelőnyét.

A szocsi olimpiai parkban létesített pálya az elmúlt években is a Mercedes egyik legerősebbjének számított, és az idei, szorosabb bajnoki versenyfutásban is megtartották itteni előnyüket: a Ferrari az egész hétvége során csak a futamon tudott néhány percen át borsot törni a címvédő csapat orra alá.

A Mercedesnek viszont így is stratégiailag nehéz vasárnapja volt, mert két pilótájuk közül ezúttal Valtteri Bottasnál volt a tempóelőny. A még mindig szezonbeli első győzelmét hajszoló, eddig igencsak balszerencsés finn elcsente Hamilton elől a pole-t, és a rajtnál is megőrizte a vezetést, tudta azonban, hogy ha a helyzet úgy hozza, a rádión csapattársa elengedésére kérhetik fel, hogy ezzel növeljék a bajnoki címért harcoló Hamilton esélyét Vettellel szemben.

Ám még mielőtt ez felmerült volna, a Ferrari némi meglepetést keltett, amikor a bokszkiállásnál jobban reagálva Vettellel át tudták ugrani az egy körrel később kereket cserélő Hamiltont. A brit először még értetlenkedett, hogyan csúszhatott így félre a taktika, aztán viszont hamar a tettek mezejére lépett, és a következő körben egy bátor manőverrel el is suhant a Ferrari mellett, érvényre juttatva a Mercedes hétvégi erőfölényét.

Bottas azonban nem tudott biztonságos távolságba elhúzni, így a vezetőségben meg kellett hozni a kényes döntést: a verseny féltávjához közeledve a finnt felkérték a helycserére, aki jó csapatjátékosként félre is húzódott a másik Mercedes elől, majd a továbbiakban pufferzónát képezett Hamilton és Vettel között. Végül ebben a sorrendben is futottak be a célba, de a történtek fényében a dobogón senki sem volt boldog. Hamilton hiába szerezte meg ezzel már karrierje 70. győzelmét, elmondása szerint erre lehet a legkevésbé büszke, és elismerően beszélt az egész hétvégén remekül vezető csapattársáról. A dobogón a brit még oda is akarta adni a Vlagyimir Putyintól megkapott trófeát Bottasnak, de a finn illedelmesen visszautasította a gesztust, remélve, hogy még idén eljön majd az ő ideje is. És talán már nem is kell sokáig segédkeznie Hamilton mellett, hiszen a brit immár 50 pontra növelte előnyét Vettellel szemben, s öt futammal a szezon vége előtt a németnek már nincs is saját kezében a sorsa, valamilyen hibára kell várnia a Mercedestől, miközben a Ferrari sincs a legjobb formájában.

Érdemes még szólni Max Verstappenről, aki Daniel Ricciardóval együtt mellékszerepre lett kárhoztatva, miután motorcserék miatt a két Red Bullnak rajtbüntetéseket kellett lenyelnie ezen a hétvégén. A holland azonban nagy léptekben felzárkózva színessé tette az első tíz kört, eltérő gumitaktikájának köszönhetően pedig a vezetést is megörökölte, amikor az élen állók a bokszba hajtottak. Végül Verstappen volt az, aki a legtöbb kört töltötte a verseny első helyén, ami figyelemreméltó ahhoz képest, hogy a legutolsó helyről rajtolt. A második, lágyabb gumiszett azonban már nem működött jól az autóján, így a várt nagy hajrá elmaradt, be kellett érnie az ötödik hellyel. Ricciardo nem tudta tartani a tempóját, miután a verseny elején megsérült az autója.

Charles Leclerc, a jövő évi Ferrari-szerződéssel rendelkező fiatal monacói pilóta lett ezúttal a középmezőny legjobbja, hiszen hetedikként ért célba a Sauberrel. Csapata a hét folyamán szintén véglegesítette 2019-es felállását, így biztossá vált, hogy Kimi Räikkönen mellé egy másik Ferrari-nevelt, az olasz Antonio Giovinazzi érkezik majd. Jutott a hétvégére egy másik pilótabejelentés is. Bár egy ideje már pletykálták, mégis meglepő, hogy jövőre visszaültetik a Toro Rossóba Danyiil Kvjatot, akit a Red Bull példátlan lefokozások sorával sújtott az elmúlt években. Az orosz pilóta az idei szezont a Ferrari kötelékében, a szimulátorban segédkezve töltötte, s az energiaitalosoknál biztosak benne, hogy a pihenőévet követően összeszedettebben tér majd vissza a versenypályára.

Az Orosz Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:27:25,181, 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +2,5 másodperc hátrány, 3. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +7,4, 4. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +16,5, 5. Max Verstappen (holland, Red Bull) +31,0, 6. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) +1:20,4, 7. Charles Leclerc (monacói, Sauber) +1:38,3, 8. Kevin Magnussen (dán, Haas) +1 kör, 9. Esteban Ocon (francia, Force India) +1 kör, 10. Sergio Pérez (mexikói, Force India) +1 kör stb.
A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 306, 2. Vettel 256, 3. Bottas 189, 4. Räikkönen 186, 5. Verstappen 158, 6. Ricciardo 134 pont stb.
Csapatok: 1. Mercedes 495, 2. Ferrari 442, 3. Red Bull 292 pont stb.