2024. március 29., péntek

Latin hangulatban

Az idei Jazzik sztárfellépője Argentínából érkezett
Ivana Vukmirović és zenésztársai a Jadran színpadon köszöntik a közönséget

Ivana Vukmirović és zenésztársai a Jadran színpadon köszöntik a közönséget

A kilencedik Szabadkai Nemzetközi Jazz Fesztiválra, azaz a Jazzikre vasárnap este került sor a Jadran színpadon. Az idei fesztivál csupán egy napig tartott, de a szervezők reményüket fejezték ki, hogy jövőre a tizediket a jubileumhoz méltón sikerül megünnepelni. Az előző évekhez hasonlóan az est a Szabadkai Zeneiskola fiatal tehetséginek, a jazz tanszakos növendékeknek a fellépésével kezdődött. Mint hallhattuk, a diákok sokat gyakorolnak, a Jazzik pedig remek lehetőséget nyújt számukra, hogy a közönség előtt is megmutatkozzanak. Ezen túlmenően megismerkedhetnek a fesztivál vendégfellépőivel, hiszen a kapcsolatok kialakítása zenei berkekben is rendkívül fontos. Bunford Sanja, a Jazzik ügyvezető producere elmondta, hogy a szabadkai jazz jövője a fiatalok kezében van, a Jazzik ezért üdvözli Pavle Zvekićnek, a Szabadkai Zeneiskola diákjának a törekvését, aki a zenélés mellett egyik fő szervezője volt a szabadkai Rotaract Club idén első ízben megtartott Youth Jazz & Rock Fesztiváljának, amelyre augusztusban a palicsi Abbáziában került sor.

A Szabadkai Zeneiskola diákjai után a Jazzik fellépője a belgrádi Ivana Vukmirović, művésznevén Manivi volt. Rajta kívül az együttest Dragan Ćalina billentyűs, Dejan Antović basszusgitáros és Peđa Milutinović dobos alkotja. Kiderült, hogy utóbbi tartja az ún. Jazzik-rekordot, hiszen eddig szinte mindegyik fesztiválon zenélt. A koncerten Ivana énekelt és gitározott, a zenekar főleg szerzői dalokat játszott, a közönség pedig hallhatott teljesen új, eddig kiadatlan zeneszámokat is. Ivana zenéje a jazz, a pop, a soul és a funk ötvözete, fellépése pedig magával ragadó, a közönség nem is engedte le könnyen a színpadról az után sem, hogy már visszatapsolták.

A Jazzik évről évre távolról érkező, világhírű előadókat is bemutat a szabadkai jazzkedvelőknek, közben gondot fordít a változatosságra is, hogy képviselve legyenek a jazz különböző műfajai, valamint különböző hangszerek is. Eddig a Jazziken kiemelkedő énekesek, fúvósok, dobosok, gitárosok és billentyűsök léptek már fel. Ezúttal ismét egy kiváló billentyűst ismerhetett meg a közönség, a főszerep pedig a latin jazzé volt. Az est külföldi sztárfellépője, Gabriel Palatchi Argentínából érkezett, és két kiváló zenésztársával állt a színpadra. Palatchi zenéjét a latin jazz jellemzi, de dalai a tangó és a funk elemeit is tartalmazza. Első szólólemeze 2010-ben jelent meg, az elmúlt nyolc évben körbeutazta a világot, számos helyen lépett fel, az élmények és a hatások pedig a zenéjében is fellelhetők. A billentyűs és társai virtuozitását vastapssal ünnepelte a közönség.

A Jazzik a koncertek után oldott hangulatú zenéléssel a Bass Bárban folytatódott, ahol a szabadkai fiatalokból álló Iz principa együttes lépett fel.