2024. április 25., csütörtök

Megérkezett Moszkvába Vučić

A szerb államfő a szombati, Koszovóban történt incidensről is beszámol orosz kollégájának

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, aki a holnapi nap folyamán ül tárgyalóasztalhoz Vlagyimir Putyin orosz államfővel, megérkezett Moszkvába.

A Kreml sajtóközleménye szerint a felek a két ország közötti bilaterális kapcsolatok elmélyítésének a lehetőségeit, valamint a nemzetközi és regionális aktualitásokat járják körbe. Dmitry Peskov, a Kreml sajtófelelősének elmondása szerint a látogatást több hónapja tervezik, vagyis az időzítésnek semmi köze a szombaton Koszovóban történt incidenshez. A két országot és nemzetet nemcsak a közös történelem és a barátság, hanem az igencsak széleskörű kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok is összekötik, emelte ki Peskov.

Vučić a szombaton történteket követően bejelentette, hogy oroszországi kollégájával a tervezett témák mellett a koszovói helyzetről is beszélgetni kíván, tájékoztatni fogja az incidens részleteiről, valamint újfent Oroszország fokozott támogatására kéri.

Ez lesz a Vučić és Putyin közötti tizennegyedik találkozó. A felek legutóbb idén május elején ültek tárgyalóasztalhoz. Szerbia és Oroszország idén ünneplik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok kialakításának a 180. évfordulóját.