2024. március 29., péntek

Adókedvezmény kezdő vállalkozásoknak

Egy éven keresztül mentesülnek a jövedelemadó fizetése alól

Könnyítésekre számíthatnak október 1-jétől azok, akik Szerbiában vállalkozást nyitnak, a tavaly decemberben a parlamentben elfogadott, a jövedelemadóról szóló törvényben, illetve a kötelező szociális biztosításról szóló törvényben bevezetett módosítások alapján ugyanis a kezdő vállalkozókat egy éven keresztül felmentik a jövedelemadó és a kötelező szociális biztosítás kötelezettsége alól – írja a Beta hírügynökség.

Ezek a könnyítések az újonnan bejegyzett vállalkozás alapítóját érintik, illetve további tíz foglalkoztatottját, akik nemrég végezték el a szakiskolát, friss diplomások vagy a Köztársasági Munkaközvetítő Szolgálatban oltak nyilvántartva.

A szóban forgó adózási könnyítéseket csak azok igényelhetik, akik a törvény hatályba lépése után, vagyis október 1-je után indították a vállalkozásukat.

Az adózási könnyítés nem mentesíti ugyanakkor az új vállalkozókat a könyvelés és az üzleti könyvek vezetése alól.

Ez a rendelkezés a szürkegazdaság felszámolását célzó nemzeti program része. A NALED elemzése szerint ezzel a kezdő vállalkozók egy év alatt akár 250 ezer dinárt is megtakaríthatnak egy-egy alkalmazott után, akinek minimálbért számolnak el.