2024. március 29., péntek

Hamarosan beköltöznek az első börtönlakók

Pancsován megnyitották az új büntetés-végrehajtási intézetet

Két évig tartott építkezés után ötszáz férőhelyes börtönt nyitottak meg ma Pancsován. Mint az illetékesek rámutattak, az európai előírásainak megfelelően működik majd a börtön, és az Európai Unió legkorszerűbb börtönelőírásai mellett 300 elítéltet, illetve további 200 előzetes letartóztatásban levő személyt látnak el. Az elítéltek, illetve az előzetes börtönbüntetésüket töltők beköltöztetését még ebben a hónapban megkezdik.

A bútorzatot más börtönök fém- és famegmunkálásban jártas lakói készítették (Fotó: Beta)

A bútorzatot más börtönök fém- és famegmunkálásban jártas lakói készítették (Fotó: Beta)

Nela Kuburović igazságügyi miniszter a pancsovai büntetés-végrehajtási intézetben tett látogatása során rámutatott arra, a minisztérium az utóbbi években azon munkálkodik, hogy csökkentse a meglévő börtönökre nehezedő nyomást, és hogy javítson az ezekben az intézményekben uralkodó körülményeken. Az elmúlt öt évben sikerült is, hiszen az Európa Tanács jelentése szerint 2012-ben  Szerbiában a 100 férőhelyre 156 elitélet jutott, ma ez a helyzet jelentősen jobb, 100 férőhelyre 106 elítélt jut. A miniszter asszony szavai szerint azonban még így is jobb a helyzet, mint a szomszédos Magyarországon vagy Belgiumban, illetve Franciaországban – áll a igazságügyi minisztérium közleményében.

Kuburović a jelenlevő újságíróknak elmondta, hogy a pancsovai intézetet az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától kapott 18 millió eurós hitelből és az állami költségvetésből előirányzott további 5 millió euróból sikerült felépíteni. A berendezést azokkal a bútorokkal szerelték fel, amiket a požarevaci, a mitrovicai, a kruševaci és niši börtönök fém- és famegmunkálásban jártas lakói készítettek.

A pancsovai börtön 270 személyt foglalkoztat majd, 170 személy felvételére már hónapokkal korábban kiírták a pályázatokat. Kuburović miniszter elmondta, hogy a börtönt az év végéig teljes kapacitásában működésbe helyezik.

– A hónap folyamán áthelyezzük a börtönbüntetésüket töltő személyeket a Pancsovai Kerületi Börtönből. A régi börtön a városközpontban található. Kiürítése után önkormányzati célokat szolgál majd – emelte ki a miniszter.

Nela Kuburovićot a börtönlátogatásra elkísérte Dejan Carević, a Büntetőjogi Szankciók Végrehajtási Igazgatóságának igazgatója, Rolf Wenzel, az Európa Tanács Fejlesztési Bankjának (CEB) kormányzója, illetve Matea Norčić, az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetőhelyettese, valamint Andrea Orizio, az EBESZ szerbiai misszióvezetője.

Rolf Wenzelt lenyűgözték a látottak. Mint az igazságügyi minisztérium közleményében kiemelik, Wenzel úgy fogalmazott, a magas előírásoknak megfelelően megépített börtönben végre az elítélteknek is lesz helyük, vagyis nem lesznek túl sokan egy cellában.

Andrea Orizio is az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságára hívta fel a figyelmet, illetve arra, hogy a pancsovai intézmény példaként szolgálhat nem csak a szerbiai börtönök, hanem más államok számára is, hiszen az elítéltek iránt teljesen más jellegű hozzáállást követel meg. Elmondta ugyanakkor, hogy a látottak ellenére ez EBESZ ezek után is támogatni fogja az alternatív büntetések alkalmazását, hogy ezáltal is csökkentse a börtönökre nehezedő nyomást Szerbiában.

Az új börtön-épületkomplexum tíz különálló épületből áll, kettőben tartják majd az elítélteket, különálló épületben lesz a konyha, az igazgatóság, külön épületben fogadhatnak majd a lakók látogatókat, és a börtön ellátásához szükséges műszaki objektumok is a 24 ezer négyzetméteren elterülő komplexum területén találhatók.

A büntetés-végrehajtó intézetet az őrök mellett több mint száz kamera ügyeli fel. A legmagasabb szintű védelmi rendszerrel látták el az épületet, így a bejáratnál törésálló üveget helyeztek el, biztonságos ajtókkal szerelték fel az épületet, és mindenkinek, aki belép a börtönkomplexumba, átvilágító folyosón kell áthaladnia, és megmegmotozzák.

Az egyes médiumok által az amerikai Pentagon épületéhez hasonlított létesítmény tervét a belgrádi  Coming 1 vállalat készítette, kivitelezését pedig a belgrádi JV Gradina és a vranjei Credo vállalat végezte el.