2024. április 25., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

A családok fontosságáról

Összejövetelt tartott Bácsfeketehegyen a Vajdasági Pax Romana

Szombaton a bácsfeketehegyi Leuenbergi-otthonban tartotta jubiláris összejövetelét a Vajdasági Pax Romana. A keresztény értelmiségi szervezet most ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Az összejövetel tanulmányi hétvégéből és tisztújító közgyűlésből állt, a rendezvénynek mintegy 70 résztvevője volt. A tanulmányi hétvégének A család nem luxus – Európa záloga volt a címe és ez alkalommal is rangos előadók beszéltek aktuális témákról. Ft. dr. Korzenszky Richárd, a Tihanyi Apátság emeritus perjele Európa – családok nélkül? címen tartott előadást, Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke Családok az újabb kihívások tükrében címen, Paskó Csaba, a VPR elnöke pedig Egyház- és közösségépítés családok nélkül elképzelhetetlen címen.

Paskó Csaba üdvözli a tagságot (Fotó: Lakatos János)

Paskó Csaba üdvözli a tagságot (Fotó: Lakatos János)

Paskó Csaba előadása kapcsán arról számolt be lapunknak, hogy a családról sokféleképpen lehet nyilatkozni. A különböző gender és más elméleteket meghallgatva az ember azt gondolhatná, hogy egyiknek és másiknak is igaza van. Viszont a keresztény ember számára az igazság abból indul ki, hogy van Isten és ő teremtette ezt világot. Ennek tükrében, a Szentírást használva kiindulópontnak és a különböző elméleteket tiszteletben tartva fejtette ki Paskó, hogy mitől keresztény a keresztény családmodell. Mindenkinek el kell dönteni, hogy ezt fontosnak tartja-e és kiáll-e mellette, vagy elfordul tőle. Az elnök elmondása szerint a keresztény értékrend képviseléséhez nagyon fontos a tudatosság, ugyanis a hagyományteremtő közösségek hiányában ez is egy alternatívává válik a sok másik alternatíva között. A keresztényeknek tudatosan és átgondoltan kell beállnia egy számukra értéket képviselő sorba. Ennek értelmében beszélt Paskó a családról, mint a társadalom legkisebb sejtjéről.

Az előadásokat követő közgyűlésen Paskó Csaba eddigi elnököt a tagság ismét megválasztotta a szervezet élére. Emellett dr. Bogner Istvánt megválasztották örökös tiszteletbeli elnöknek. A VPR összejövetelét támogatta a Renovabis Alapítvány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a magyar állam és a Magyar Nemzeti Tanács.