2024. április 25., csütörtök
MAGYARKANIZSAI KÖZSÉGI KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Terítéken a költségvetés

Huszonkettedik ülésnapját tartotta a magyarkanizsai községi képviselő-testület csütörtökön. A napirendi pontok mindegyikét kivétel nélkül elfogadták, a képviselői kérdésekkel együtt összesen huszonegyet. A legnagyobb érdeklődést a költségvetést taglaló váltotta ki, főleg az ellenzék körében. Szarapka Ede, a képviselő-testület alelnöke elmondta, hogy a 2018-as költségvetés féléves megvalósulása a tavalyi évhez képest pozitív.

– Húszmillió dinár értékű növekedést sikerült kimutatnunk, ami a bevételi oldalt illeti. Százalékarányban viszont ez elmarad a tavalyitól, aminek az az oka, hogy Magyarkanizsa község vezetősége mer nagyokat álmodni. Számos hatalmas projekt előtt állunk. Ezeket a projekteket muszáj betervezni a költségvetésbe, hogy utána meg tudjuk őket valósítani. Emiatt van az, hogy kevésnek tűnik a százalék, de az önkormányzat likviditása valójában pozitív. A számlák rendezése és a fizetések utalása is időben történik, semmilyen probléma nincs a költségvetés terén – hangsúlyozta Szarapka Ede VMSZ-es képviselő. – A valós bevételi forrásaink 800 millió dinár körül szoktak megállni, és ezt tavaly is közel 90 százalékos hatékonysággal tudtuk teljesíteni. A költségvetés a jövőre nézve nem ad okot a pesszimizmusra – jelentette ki az alelnök.

A testületi ülésen szó volt az idei Pro Urbe díj jelöltjeiről is. Az elismeréseket a soron következő díszülésen osztják ki. Hét községbeli polgár kap majd emlékplakettet: a magyarkanizsai Vörös Anna, a szintén magyarkanizsai Bata Erzsébet, a kispiaci Kovács Géza, a magyarkanizsai Bús Ilona, a martonosi Telek József és a magyarkanizsai Ábel István. A pénzjutalommal járó Pro Urbe érdemérmet a kispiaci Kenyeres Ivánkának ítélték oda.

Bizottsági tagok cseréje is történt a képviselő-testületi tagok mandátumának megszűnése miatt, továbbá szavaztak a Regionális Hulladéktároló 2017-es programjáról és a 2018-as pénzügyi változtatásokról is.

Jóváhagyták a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény 2018/2019-es évre szóló munkatervét, határozatot hoztak az oromi Bartók Béla utcában található ingatlanrész Magyarkanizsa községi köztulajdonba való megszerzésére irányuló eljárás megindításáról, valamint szó volt arról is, hogy a kamerás megfigyelőrendszer, ami a városban van, térítésmentesen a rendőrség hatáskörébe fog tartozni. A tulajdonjogot megtartja az önkormányzat.

Napirendbővítés is volt annak apropóján, hogy az Új Kanizsai Újságot kiadó és nyomtató tóthfalui Logos-Print nem üzemel tovább, így az újság már hetek óta nem jelent meg. A Bödő Marianna tulajdonában lévő, magyarkanizsai székhelyű Smart Marketing cég kérte a község nevének használatát egy új újság létrehozásához, amiről egyelőre még nem tudni, milyen formában, milyen rendszerességgel és milyen szerkesztéspolitikával fog megjelenni.