2024. március 28., csütörtök

Csomag a rászorulóknak

Étel- és higiéniacsomagot osztott a Vöröskereszt Kishegyes községben

A Szerbiai Vöröskereszt és a szociálisügyi minisztérium szervezésében országos szintű étel- és higiéniacsomag-osztó akció kezdődött, a leghátrányosabb helyzetű községekben. Ennek keretében Kishegyes községbe 300 csomag érkezett, amit a Vöröskereszt községi szervezete pénteken osztott ki a rászorulóknak. Fontányi Andor a Vöröskereszt községi titkára arról számolt be lapunknak, hogy nem könnyű összeállítani a kedvezményezettek listáját.

Sorban állás a csomagokért (Lakatos János felvétele)

Sorban állás a csomagokért (Lakatos János felvétele)

– Kishegyes községbe már évek óta 300 csomag érkezik, ezeket a lakosok arányával összhangban osztjuk ki. Kishegyesre kerül 124 csomag, Bácsfeketehegyre 99, Szeghegyre pedig 77. A csomagokat a rászorulók között osztjuk ki, viszont nagyon nehéz feladat meghatározni a prioritásokat. A rászorulók listájának összeállításában elsődleges partnerünk Topolya és Kishegyes Községek Szociális Központjának kishegyesi osztálya, emellett részt vesznek benne a nyugdíjas-egyesületek, az iskolák, az óvodák és a falugondnok szolgálat. Próbáljuk minél szélesebb körben bevonni a közösségi életben aktívan résztvevő egyesületeket, intézményeket, hogy a lista a lehető legigazságosabb legyen. Ismét felhívom a figyelmet arra, hogy nem tud minden szociálissegély-felhasználó csomagot kapni, mert a községben megközelítőleg 700 ilyen család él, mi pedig csak 300 csomagot kapunk. Emellett az is fontos, hogy figyelembe vegyük az egyedülálló, beteg és idős személyeket, valamint azokat a családokat, amelyek határesetnek számítanak és valamilyen okból nem kapnak szociális segélyt, sem egyéb támogatást – mondta el Fontányi.

A Vöröskereszt községi szervezete november 1-jén indítja a népkonyha programot. A titkár reméli, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján az idén is tudják biztosítani heti három alkalommal a meleg ételt. Községi szinten összesen 200 adag étel kiosztását tervezik. A tél közeledtével különösen időszerűvé válik a Vöröskereszt folyamatosan zajló akciója, az ingyenes ruhaosztás. A szervezetnek a kishegyesi mellett már van szeghegyi ruharaktára is, így mindkét helyen lehet ruházatért folyamodni. Kishegyesen kedden és csütörtökön osztják a ruhát, Szeghegyen pedig hétfőn és szerdán.