2024. április 25., csütörtök

A végére belendült a címvédő

Egyesült Államok–Nigéria 71:40

Fölényes győzelemmel jutott be a tenerifei női vb elődöntőjébe a kilencszeres világbajnok, kétszeres címvédő Egyesült Államok, miután a negyeddöntőben hatalmas különbséggel, 71:40 arányban megverte Nigériát.

Jól kezdte a mérkőzést a torna afrikai meglepetéscsapata, a számos amerikai középiskolás nevelésű játékossal erősített keret 17:9-es előnnyel zárta az első negyedet. A New Yorkban felnőtt Otis Hughley Jr. edző szinte minden kosár után lelkesítette lányait, ám a tudásbeli különbség fokozatosan megmutatkozott, s a túloldalon Dawn Staley tréner egyre sikeresebben forgatta játékosait a pályán. A második negyedben fordított a favorit (18:6, 27:23 a félidőben), s a negyedórás pihenő nem sokat változtatott a játék képén: nagy rohanás után máris két számjegyű különbség volt a felek között (35:25, a negyed végére 46:35), míg a negyed hét ponttal lett a címvédő lányoké (19:12). Az utolsó játékrészben a nigériai csapatot megbüntette a korai gyors tempó felvállalása, a védelme szétesett, miközben alig tudott az amerikai kosárig törni. Ennek eredményeként 25:5-tel hozta ezt a negyedet az Egyesült Államok, harminc pont fölé növelve előnyét. A mérkőzés legeredményesebb játékosa a 19 pontos Breanna Stewart lett a győztes csapatból.

Ausztrália–Kína 83:42

A második negyeddöntő is az egyik fél fölényes sikerét hozta. Ausztrália már az első negyedben bebiztosította a papírformának megfelelő, Kína feletti győzelmet (24:7), s a déli kontinens gárdája a félidőre húsz pont fölé növelte vezetését (42:18). A különbség folyamatosan nőtt a csapatok között, Ausztrália végül 41 ponttal verte az ázsiaiakat.

További eredmények: Belgium–Franciaország 86:65, Kanada–Spanyolország 53:68. Az elődöntőben: Belgium-Egyesült Államok (ma 18.30), Spanyolország-Ausztrália (21.00).