2024. március 29., péntek

Elhunyt Predrag Ejdus

Hosszú és súlyos betegség után 72 éves korában tegnap este elhunyt Predrag Peca Ejdus, a Belgrádi Nemzeti Színház színésze és egykori igazgatója – közölte a fővárosi Népszínház.

A kollégák és a közönség által kedvelt egyik legjobb szerb színész Belgrádban született, 1947. július 24-én. A Film, Televízió és Színművészeti Akadémiát Ognjenka Milićević tanárnő osztályában kezdte, a harmadik évfolyamon Predrag Bajčetić egyetemi tanár vezette, majd pedig Milenko Maričić osztályában szerzett diplomát, 1972-ben.

Színészi pályafutása alatt mintegy 200 darabban szerepelt. Lenyűgöző alkotásait a volt Jugoszlávia színhelyén mutatta be, Belgrádon kívül Szabadkán, Zágrábban, Németországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Magyarországon és Svájcban is fellépett. De nemcsak a színházi deszkán, hanem játékfilmekben, sorozatokban is szerepelt, több, mint 50 játékfilm, dráma és filmsorozat őrzi emlékét.

A diplomálást követően azonnal a Belgrádi Nemzeti Színházhoz szerződött. Pályafutása során rengeteg díjat, elismerést kapott, melyek közül a legjelentősebb a Dobričin prsten Életműdíj.

1985 és 1989 között a Szerb Dráma Művészek Szövetségének elnöke volt. A színészet mellett a Belgrádi Szépművészeti Karon tanárként is dolgozott.