2024. április 25., csütörtök

Nemzetközi díjat kapott az Enkel című dokumentumfilm

Nemzetközi díjat kapott a Vajdasági RTV Enkel című dokumentumfilmje Szarajevóban

Aleksandar Reljić dokumentumfilmje, amely a Vajdaság Rádió Televízió produkciójaként jött létre, és amelyet Szerbia Filmközpontja támogatott, a szarajevói Al Jazeera Balkán Dokumentumfilm Fesztivál keretében AJB Program Award díjat kapott. A díjakat odaítélő bizottság szerint ,,a regionális alkotások esetében, amelyeknél a téma túlmutat a régió határain, amelyek nagyobb befolyást gyakorolnak a múltra, a megbocsátás és a megbékélés folyamatára, mint civilizációs eredményekre, nehéz hozzájutni a nagy filmekhez szükséges erőforrásokhoz”.

Aleksandar Reljić, a film rendezője, elmondta, nagyon erős volt a konkurencia, és már az is nagy megtiszteltetésnek számított, amikor az Enkel bekerült a szűkebb körbe: ‒ A díjjal kapcsolatban különösen örülök a Programtanács által adott magyarázatnak, amivel valóban elismerte a sok erőfeszítést és a munkát, amit belefektettünk a film elkészítésébe – mondta Reljić.

A film gyártásvezetője Vanja Kranjac, a művészeti vezető Milica Stojanov, az operatőrök Viktor Prell és Goran Velemir. A dokumentumfilm zenéjét Mihajlo Obrenov és Milan Kerezović szerezte, a vágó Uroš Jandrić.

Az óriási érdeklődést kiváltó film világpremierje 2018. május 10-én volt Újvidéken, ahol a közönség a színészekkel is találkozott.