2024. április 25., csütörtök

Vučić élesen bírálta az EU illetékeseit

Pristina a békét veszélyeztette azzal, hogy különleges egységei behatoltak Koszovó északi részére -  fogalmazott Aleksandar Vučić államfő ma esti sajtótájékoztatóján, reagálva a délutáni eseményekre, amikor felfegyverkezett pristinai rendőri egységek kivonultak a Gazivode-tó környékéhez, a Zubin Potok-i öko- és sportközponthoz, hogy biztosítsák az útvonalat, amelyen Hashim Thaçi koszovói elnök haladt el a környéken tett látogatása alkalmával.

Vučić felhívta a figyelmet arra, hogy Pristina ezzel a lépésével több nemzetközi egyezményt, köztük a brüsszeli megállapodást is megszegte. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a különleges egység 110-130 fegyveres tagja vonult ki a Gazivode-tó környékéhez.

Az államfő élesen bírálta az Európai Unió illetékeseit annak kapcsán, hogy korábban a nap folyamán  Maja Kocijančič, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének sajtófelelőse közölte, az EU illetékesei higgadtságra, visszafogott reakciókra szólítják fel a feleket. Vučić erre úgy reagált, hogy Pristinával ellentétben a hivatalos Belgrád nem követett el semmit, ezért semmi értelme mindkét felet higgadtságra kérni.

Az államfő elmondta, hogy Szerbia megvédi a koszovói szerbeket, ugyanakkor felszólította őket is a béke megőrzésére. Azt is hozzátette, hogy Belgrád folytatja a Pristinával folytatott dialógust, mert mint fogalmazott, a problémákat párbeszéddel és nem fegyverrel kell megoldani.

Az államfő újságírói kérdésre reagálva nem pontosította, hogy mikor oldja fel a katonaság legmagasabb fokú harci készültségét.