2024. április 20., szombat

Magyarul a felsőoktatásban

Megmaradnak a kisebbségi nyelvhasználati jogok

A szerbiai felsőoktatási törvény módosításáról döntenek a parlamentben. A törvénymódosításhoz a VMSZ frakciója nyújtott be módosítási indítványt, amelyet a miniszter elfogadott, így a törvény új változata sem fogja szűkíteni a kisebbségi jogokat.

– Az eredeti javaslat értelmében csökkent volna a kisebbségi nyelvhasználati jog, de mivel a VMSZ parlamenti frakciójának módosító indítványát a miniszter elfogadta, így nem fog változni az a jog, ami eddig is lehetővé tette, hogy a felsőoktatási intézményekben a vizsgáztatást, az előadásokat vagy azok egy részét, illetve a szak- vagy doktori dolgozatokat és ezek megvédését is lehessen kisebbségi nyelven végezni – mondta Vicsek Annamária oktatási államtitkár, és hozzátette, hogy a korábban, tavaly ilyenkor elfogadott törvény már eleve elfogadható volt a vajdasági magyarság számára, így csak arra kellett vigyázniuk, hogy ne csökkenjenek a kisebbségi nyelvhasználati jogok.

Elmondta azt is, hogy vannak olyan vajdasági egyetemi karok és főiskolák, ahol magyar nyelven folyik a teljes képzés. Ilyen például a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola vagy az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Tanszéke, ahol magyarul zajlanak az előadások, és a teljes stúdium elvégezhető magyarul. Az Újvidéki Egyetem egyéb karain pedig vannak magyar anyanyelvű egyetemi tanárok. Ha nekik tudomásuk van arról, hogy egy hallgatójuk magyar nemzetiségű, akkor a vizsgáztatás és a szakkonzultáció magyar nyelven is megtörténhet.

– Ez eddig is így volt, mindössze arra volt szükség, hogy az oktató tudomást szerezzen a hallgató nemzeti hovatartozásáról. Fontos, hogy ez a továbbiakban is így legyen, és éppen ezért volt fontos a törvény korábbi változatának elfogadásakor benyújtott módosító indítvány, amelynek köszönhetően a felsőoktatási intézmények által vezetett nyilvántartásban megjelenhet többek között a nemzeti hovatartozás és az is, hogy milyen nyelven végezte el a tanár a felsőfokú tanulmányait. Ebből tudható, hogy mely tanároktól várhatjuk el a kisebbségi tannyelv használatát.