2024. március 28., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

„Valóban magyar, valóban nemzeti”

A Magyar Összefogás jelöltjei Bogarason jártak

Az MNT közösségünk életében címmel tartott lakossági fórumot a Magyar Összefogás szerda este a bogarasi helyi közösségben.

A bogarasi lakossági fórum résztvevői (Gergely József felvétele)

A bogarasi lakossági fórum résztvevői (Gergely József felvétele)

Az eseményen a felszólaló Petkovics Márta, Bajusz Koncz Ágnes, Fazekas Róbert és Perpauer Attila mellett jelen volt Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Lőrinc Csongor, a Vajdasági Magyar Szövetség zentai községi szervezetének elnöke és Varga Viktor, a községi tanács tagja is.

Petkovics Márta kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Tanács nem csak a nagyobb településekre összpontosít, a kisközösségeket sem felejti el, ezért az elmúlt négy évben Vajdaság szinte minden magyar közösségét meglátogatták és támogatták.

– Mi vagyunk azok, akik a vajdasági magyarság érdekeit képviseljük, harcolunk a jogainkért és azok érvényesítéséért. Négy területen dolgozunk: oktatás, hivatalos nyelv- és íráshasználat, kultúra és tájékoztatás – emelte ki, hozzátéve, a magyar kormánynak, a nemzetpolitikai államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelőnek köszönhetően az MNT valódi segítséget jelentő programokat tud kidolgozni és végrehajtani. Arra kérte a hallgatóságot, hogy iratkozzanak fel a külön választói névjegyzékre, és november 4-én menjenek el szavazni, hiszen nemcsak az számít, hogy mely jelöltek kerülnek be a Magyar Nemzeti Tanácsba, hanem fontos megmutatni azt is, hogy mindnyájan érdekeltek vagyunk a jogaink érvényesítésében.

Bajusz Koncz Ágnes a Magyar Nemzeti Tanács elmúlt négy évben végzett munkáját méltatta, külön kiemelve az osztálykirándulások támogatását, valamint a magyarországi és a vajdasági diákok számára hamarosan induló csereprogramot. Hozzátette, hogy az MNT munkájának egyik leglényegesebb eleme az anyanyelv fennmaradásának biztosítása, ugyanis az ember a saját anyanyelvén tudja igazán kifejezni magát.

Fazekas Róbert a nemzeti összetartozást és a szerb közösséggel kialakított gyümölcsöző kapcsolatrendszert hangsúlyozta, amelyek lehetővé tették, hogy az MNT a nagyívű gondolatokat a mindennapokba is átültethesse.

– Ez a testület valóban azt képviselte, amiért létrejött. Valóban magyar volt, valóban nemzeti. El tudott jutni minden településre, nem csak vertikális építkezést folytattunk – fogalmazott, majd hozzátette, a meglévő hátszéllel, tenni akarással és szaktudással nagy dolgokat tudnak létrehozni, és a vajdasági magyar közösség kellő erőforrással és megfelelő stratégiákkal rendelkező közösség, aminek a hatását minden magyarok lakta vajdasági településen érezni lehet majd.

Perpauer Attila elmondta, fontosnak tartja, hogy az MNT mind a négy működési területén lehetőségeket teremtsen, majd áttért a nemzeti tanácsnak az oktatás területén végzett tevékenységére.

– A bogarasi iskola megmaradásáért ebben az évben is nagy harc folyt, az MNT és az önkormányzat kiállt emellett, így beindulhatott az iskola. A nemzeti tanácsnál úgy gondoljuk, ha ezt az iskolát bezárjuk, akkor a közösséggel teszünk rosszat. A közösségnek szüksége van az iskolára, annál is inkább, mert az kulturális tér is, nagyszülők, szülők járnak be, különféle programokat szerveznek a bogarasi gyerekeknek, iskolásoknak, szülőknek – fejtette ki.

A lakossági fórum a hallgatóság észrevételeivel és kérdéseivel zárult. Czegledi Rudolf hallgatósági észrevétel kapcsán elmondta, hogy az önkormányzatnál október 19-éig mindenki ellenőrizheti, hogy szerepel-e a neve a magyar választói névjegyzéken, és amennyiben nem, feliratkozhat rá.