2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Az anyanyelv megtartó erő

Bemutatkoztak a Magyar Összefogás jelöltjei Törökkanizsán

Az érdekérvényesítés és a párbeszédkészség volt a témája a szerdán este Törökkanizsán megtartott lakossági fórumnak.

Törökkanizsán mutatkoztak be a Magyar Összefogás jelöltjei (Gergely József felvétele)

Törökkanizsán mutatkoztak be a Magyar Összefogás jelöltjei (Gergely József felvétele)

A nemzeti tanácsi választásokra készülve a Magyar Összefogás jelöltjei közül Erdődi Edvina jogász, Paskó Csaba plébános és dr. Mészáros Zoltán történész, levéltáros találkozott a helybeli választópolgárokkal. A könyvtár dísztermében megtartott rendezvényen a vendégekkel Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke beszélgetett.

– A választási kampány keretében a Magyar Összefogás jelöltjei minden magyarlakta településre ellátogatnak. Szükségünk van a polgárok visszajelzéseire, az építő jellegű észrevételeikre és javaslataikra a Magyar Nemzeti Tanács eddigi munkájával kapcsolatban. A magyar közösségek részéről útmutatást kaphattunk arra vonatkozóan, hogy melyek a jövőbeni elvárásaik a Magyar Nemzeti Tanáccsal szemben; melyek azok a területek, amelyeken erősíteni kell a magyar kisebbség érdekvédelmét; milyen jogsértések érték őket az anyanyelvhasználat vagy az anyanyelven való oktatás terén, amit mihamarabb orvosolni kell; mik azok a dolgok, amelyekre szeretnék, ha az MNT nagyobb hangsúlyt fektetne. A magyar kormány hathatós támogatásának köszönhetően és természetesen az MNT közreműködésével számos, a vajdasági magyar közösség számára jelentős közintézményt sikerült felújítani, funkcionálisabbá tenni. Ilyen például a törökkanizsai Szent György katolikus templom, valamint a lakossági fórumnak is helyet adó népkönyvtár – mondta Erdődi Edvina.

A Magyar Összefogás listáján immár második alkalommal jelölt Paskó Csaba plébános, aki a fórumon elmondta, miért tartja fontosnak az MNT programjainak megvalósítását, amit szívvel-lélekkel támogat, és amelyekből maga is kiveszi részét. Kiemelte, hogy a többi határon túli magyar közösséggel szemben a délvidéki magyarságnak megadatott a kulturális autonómia, amellyel tudni kell élni, és ki kell használni minden lehetőséget az oktatás, a nevelés, a vallásgyakorlás, a tájékoztatás és az anyanyelvhasználat terén egyaránt. Amint elmondta, Szlovákiában sajnos egyes katolikus papok a legnagyobb nacionalisták, és éppen ők gátolják a magyar közösség anyanyelvhasználatát.

Mészáros Zoltán történész kifejtette, hogy az MNT szerteágazó tevékenységét a következő négyéves ciklusban is ugyanolyan intenzitással és még szerteágazóbb tevékenységi formákkal szeretnék folytatni, ezért is vállalta a jelölést a Magyar Összefogás választási listáján, majd hozzátette, az MNT programja részletes, és jó irányba halad a vajdasági magyarság érdekérvényesítésének minden területén.