2024. április 25., csütörtök

Tizenhárom migránsgyermek tanulhat

Az Európai Oktatási Szakszervezeti Bizottság, az Oktatásügyi Munkáltatók Európai Szövetsége és a Szerbiai Oktatási Szakszervezet képviselői pénteken a szabadkai befogadóközpontba látogattak, majd a Városházán találkoztak Ilija Đukanovićtyal, a városi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagjával, akivel a migráns gyermekek oktatásával kapcsolatos projekt megvalósítása ügyében tárgyaltak.

Ilija Đukanović a küldöttség tagjaival (Fotó: Patyi Szhilárd)

Ilija Đukanović a küldöttség tagjaival (Fotó: Patyi Szhilárd)

– Azért fontos ez a látogatás városunk számára, mert az Európai Oktatási Szakszervezeti Bizottság és a Szerbiai Oktatási Szakszervezet illetékesei, közösen városunk azon iskoláinak képviselőivel, amelyek részt vesznek a migránsok oktatásában, beszélgetések és interjúk révén tájékozódhatnak a kérdésről. A szabadkai befogadóközpontban jelenleg ötven migráns tartózkodik, ebből tizenhárom gyermek, akik a következő héten újból bekapcsolódnak az oktatási rendszerbe. Fontos elmondani, hogy a 2017/18-as tanév teljes egészében a befogadóközpontban volt megszervezve, a jövő héttől két alkalommal a tanárok mennek ki a központba, két alkalommal pedig a migránsgyermekek mennek a Jovan Mikić Általános Iskolába – nyilatkozta Ilija Đukanović a városházán megtartott sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztató után a város képviselői és a küldöttség tagjai közös munkamegbeszélést tartottak, amelyen megosztották a közös tapasztalatokat, majd a küldöttség Zomborba utazott, ahol találkoztak az ottani városi vezetőkkel és olyan oktatási intézményeket látogattak meg, ahol migránsgyerekeket is tanítanak.