2024. április 19., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Az MNT segíti és erősíti a magyarságot

Adán kampányoltak a Magyar Összefogás jelöltjei

A november 4-ei magyar nemzeti tanácsi választás alkalmából a Magyar Összefogás jelöltjei közül Ternovácz István újságíró, Losoncz Dávid ügyvéd, De Negri Ibolya középiskolai tanár, valamint helybeli jelöltként Péter Krisztina magyartanár a nemzetépítés eredményeiről és lehetőségeiről, valamint az MNT jelentőségéről osztották meg gondolataikat a hallgatósággal szerdán este Adán a II. helyi közösségben megtartott közösségi találkozón.

A közösségi találkozó szónokai Tóbiás Józseffel (Csincsik Zsolt felvétele)

A közösségi találkozó szónokai Tóbiás Józseffel (Csincsik Zsolt felvétele)

A rendezvényen Tóbiás József, a VMSZ Ada községbeli elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, köztük a párt több magas rangú tisztségviselőjét: Juhász Attila mezőgazdasági államtitkárt, Kormányos László tartományi képviselőt és Fehér Lászlót, a párt intézőbizottságának tagját.

Ternovácz István elmondta, azért fogadta el Pásztor István VMSZ-elnöktől a jelölést a Magyar Összefogás listájára, mert már 1989-ben a többpártrendszer bevezetésekor elkötelezte magát a magyar közösség és annak érdekvédelme mellett, valamint támogatja a jelenlegi nemzetépítő politikát is. A nemzetépítés kapcsán hangsúlyozta, hogy erre korábban nem volt példa, a magyar kormány ugyanis jelentős anyagi támogatásokkal segíti a vajdasági magyarságot Magyar Nemzeti Tanácson és a Prosperitati Alapítványon keresztül. Az MNT-ről közölte: lehet, hogy nem biztosítja azt a fajta autonómiát, amelyet szeretnénk, de a vajdasági magyarság fontos intézményéről van szó, amely egyedülálló a Kárpát-medencében. A szavazókat arra biztatta, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az MNT-választáson, valamint a jövőre esedékes európai uniós parlamenti választáson is.

Losoncz Dávid ügyvéd leszögezte, hogy a vajdasági magyarság érdekképviselete és érdekvédelme a közös ügyünk, ami évtizedek óta nem változott, mindössze a módja, amelyet jelenleg a Magyar Összefogás jelent. A magyar nemzetpolitika legnagyobb fordulatának nevezte, hogy a művelődési, oktatási és támogatáspolitikai programok mellett végre megjelentek a gazdaságpolitikai fejlesztési programok is, amelyekkel a magyar kormányzat fel tudja emelni a vajdasági magyarságot. Kiemelte, a jelölést azért vállalta, mert az MNT programjai fejlesztik, segítik és erősítik a magyarságot. Hozzátette, az MNT jogi kerete annyi lesz, amennyit a vajdasági magyarok együttesen beletesznek a rendszerbe, amihez mindenkinek kitartást, erőt és jó munkát kívánt.

De Negri Ibolya építőmérnök végzettségű középiskolai tanár, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke fontosnak nevezte, hogy a családban, az iskolában és a kisközösségekben is megőrizzük az anyanyelvünket és magyar identitásunkat. A hátrányos kisebbségi létet előnyünkre kell fordítani, hogy boldogulni tudjunk – szögezte le –, majd örömtelinek nevezte, hogy Vajdaságban létezik a Magyar Összefogás, illetve a Magyar Nemzeti Tanács, amely egy erős szervezet, és azon dolgozik már négy éve, hogy minél hatékonyabban képviselje a magyarság érdekeit az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás és a nyelvhasználat területén. Hangsúlyozta, hogy a legnagyobb előrelépések az oktatásban és nyelvhasználatban történtek. Az oktatásban mintegy 25 000 család részesült valamilyen módon támogatásban. Az egyéni és intézményi támogatás 4000 óvodást, 14 000 általános iskolást, 6000 középiskolást és 1100 egyetemistát érintett. Az MNT az elmúlt négy évben számos intézményben hajtott végre fejlesztéseket. A kultúra területén segítette a közösségépítő rendezvények megtartását. De Negri Ibolya közölte, hogy az MNT az elkövetkező négy évben még hatékonyabb érdekképviseletet és nemzetépítő programot kíván megvalósítani.