2024. március 29., péntek

Bíróság elé kerül a Sargentini-jelentés

A magyar kormány egy hónapon belül keresettel fordul a Sargentini-jelentés miatt az Európai Bírósághoz, s kéri a dokumentum elfogadásáról szóló európai parlamenti (EP-) határozat megsemmisítését. Gulyás Gergely, a magyar miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap közölte: a jelentés politikai vádirat, egy bosszúhadjárat része Budapest bevándorláspolitikája miatt.

Gulyás Gergely kampányfogásról beszél (fotó:MTI)

Gulyás Gergely kampányfogásról beszél (fotó:MTI)

Megismételte a kormány véleményét, amely szerint a dokumentumot jogellenes eljárásban fogadták el, mert nem vették figyelembe a tartózkodó szavazatokat. A voksolás szabályszerűen megtörtént, fűzte hozzá, de az eredmény megállapítása nem, mert nem volt meg a kétharmados többség.

Elmondta: a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést a 2019-es EP-választásokhoz kapcsolódó brüsszeli kampány részének tartják. Bírálta Dimitrisz Avramopulosznak az ENSZ-közgyűlésben elmondott felszólalását is. Ebben az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyekért felelős biztosa azt javasolta, hogy segíteni kell a legális migrációt és szervezett betelepítéseket kell végrehajtani.

Gulyás hangsúlyozta: az uniós biztos nem az EU egészének nevében beszélt, egy politikai véleményt ismertetett. Emlékeztetett arra, hogy éles vita van az Unióban a bevándorlásról; Magyarország, és több másik ország az Avramopuloszétól eltérő álláspontot képviseli.

A Sargentini-jelentést nemcsak az Orbán-kormány, hanem a magyarok többsége is elutasítja. A dokumentumról 82 százalékuk hallott, ám 57 százalékuk nem ért egyet az elfogadásával – derül ki a Századvég Alapítvány reprezentatív közvélemény-kutatásából. Egyedül a baloldaliak körében vannak többségben a jelentés pártolói: 61 százalékuk támogatja, 30 százalékuk ellenzi azt. A jobboldaliaknak viszont csak tíz százaléka fogadja el a döntést, 84 százalékuk elutasítja. A kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezettek 55 százaléka szerint a jelentés főleg a migrációs politikája miatt bírálja Magyarországot, 39 százalék viszont úgy véli: azért, mert baj van a demokráciával és az emberi jogokkal.

A Judith Sargentini holland képviselő által beterjesztett jelentést szeptember 12-én fogadta el az EP. Budapest szerint a beszámolóban sok a hiba. Sargentini visszautasítja a kifogásokat, arra hivatkozva, hogy olyan forrásokra támaszkodott, amelyekben senki sem kételkedhet komolyan.

A Századvég másik felméréséből pedig az derül ki, hogy a magyarok 67 százaléka erősítené az EU-tagállamok szuverenitását Brüsszellel szemben. Az Unió kvótarendszerét azonban 81 százalékuk elutasítja.