2024. április 25., csütörtök

Két és fél ezer új munkahely Nišben

Két gyárat avatnak 24 óra leforgása alatt a dél-szerbiai nagyvárosban

A világítástechnika „Mercedese” a Zumtobel cég, ekképp jelentette be Aleksandar Vučić államfő hónapokkal ezelőtt a szóban forgó vállalat várt beruházását. Ma hivatalosan is megnyitotta termelési vonalát Nišben a LED-égőket, csarnokok megvilágítását szolgáló berendezéseket is gyártó osztrák beruházó. Nišben 24 óra leforgása alatt azonban két gyárat is avatnak, a már említett mellett a gépkocsialkatrészeket gyártó Fülöp-szigeteki IMI gyárát is átadja az elnök a holnapi nap folyamán.

Aleksandar Vučić a Zumtobel előtt elmondott beszédében úgy fogalmazott: életet, jövőt adnak voltaképpen, a magasabb életszínvonal lehetőségét nyitják meg Nišben. Mint hozzátette, évekkel ezelőtt kevesen hittek abban, hogy lehetséges ennyi üzemnek, ennyi új beruházásnak a megvalósítása ebben az országban.

Vučić ismertette: a régió összes közvetlen külföldi beruházásának 55 százaléka Szerbiában köt ki, de az államvezetőség harcolni fog azért, hogy ez az arány a 60 százalékot is elérje. Hatalmas eredményként beszélt arról, hogy a Zumtobel 1100 munkást foglalkoztat a dél-szerbiai nagyvárosban, s várhatóan évi 120 millió eurós forgalmat bonyolít majd le.

– Meg kell teremtenünk a biztos jövőt a gyerekeinknek, ezt pedig csak új munkahelyekkel és gyárakkal tudjuk megtenni. Az állam pénzügyi helyzete stabil. Mikor volt korábban olyan, hogy három éven át költségvetési többlettel rendelkezett az államkassza, hogy a dinár árfolyama stabil maradt ennyi ideig? Az államadósság eközben folyamatosan csökken, a bruttó hazai termék 47 százalékát teszi ki a jövő év január elsején, amikor jómagam megkezdtem korábbi, miniszterelnöki megbízatásomat, még 75 százalékon állt – emelte ki az államfő.

Vučić azt mondta, szívén viseli a dél-szerbiai, délkelet-szerbiai régió sorsát, a jövőben is minden támogatást megkap a térség, további beruházásokra van szükség, s a hatalom minden erejével azon lesz, hogy ide irányítsa a jelentkező cégeket.

– Biztos vagyok benne, hogy a polgárok hamarosan ismét büszkék lesznek Szerbiára, elérjük azt is, hogy visszatérjenek a külföldre költözött honfitársaink, olyan körülményeket kell teremteni, amelyben ez is lehetségessé válik – zárta gondolatait Vučić.

Köszönetet mondott a fogadtatásért és a tervbe vett beruházás gyors realizálásáért Alfred Felder, a Zumtobel vezérigazgatója. Azt mondta: attraktív munkáltatóként képzeli el a niši gyárat, mely tovább szeretné erősíteni az innovatív világítástechnika piacán a márkanév jelenlétét, és továbbra is az európai piacra összpontosítanak.

Darko Bulatović niši polgármester a gyáravatók kapcsán elmondta, a két új létesítmény 2500 embernek ad munkát, s arra is emlékeztetett, hogy kevesebb mint két év alatt hat új gyár nyílt meg a városban. A munkanélküliek száma ennek köszönhetően a korábbi 36 ezerről 25 ezerre csökkent. Szerinte ez a városi önkormányzat költségvetését is kedvezően befolyásolja, két és fél év alatt 500 millió dinárral növekedett.

Az új beruházások kapcsán a Vesti online hírportál arra emlékeztetett, hogy az államvezetőség nem kívánta elárulni, mekkora szubvenciót hagyott jóvá munkahelyenként a beruházóknak, a Deutsche Welle azt közölte, 50 ezer eurót fizetett az állam. Vučić az adatot nem akarta sem megerősíteni, sem cáfolni, újságírói kérdésre válaszolva annyit mondott, „hála istennek, hogy adtunk szubvenciót is”. A portál továbbá beszámol arról is, hogy a most megnyitott gyárakhoz vezető útvonalon építési engedély nélkül kezdtek gyors aszfaltozásba az államfő érkezése előtt, utat és körforgalmat építettek.

Vučić korábban úgy fogalmazott, ezer eurós bérekre számíthatnak a Zumtobelben dolgozó mérnökök, de nem pontosították, hány mérnököt alkalmaznak majd. Az osztrák beruházás 30, a Fülöp-szigeteki pedig 32 millió euró értékű.