2024. április 20., szombat

Brnabić beszédet mondott az ENSZ közgyűlésén

Ana Brnabić szerb kormányfő beszédet mond az ENSZ közgyűlésén (Fotó: Beta)

Ana Brnabić szerb kormányfő beszédet mond az ENSZ közgyűlésén (Fotó: Beta)

Ana Brnabić szerb kormányfő beszédet mondott az ENSZ közgyűlésén, amelyben kitért Szerbia új arculatára, és megemlítette Koszovót is.

-Azt mondom Önöknek: mindenki önmagából kell, hogy kiinduljon, ha egy jobb világot akarunk építeni, mindenki saját munkáját kell végezze, kezdve az egyénektől a régiókon át az országig. Újra meg kell kísérelni minél szorosabb kapcsolatokat építeni a világ nemzetei között, pontosan úgy, ahogyan azt mások tették 70 évvel ezelőtt – mondta Brnabić.

Koszovóval kapcsolatban kiemelte: Koszovó 10 évvel ezelőtt megnyitotta Pandóra szelencéjét, amikor kikiáltotta függetlenségét, ezt próbálja most rendezni Szerbia.

-Az Európai Unió legfőbb értéke hasonló az Egyesült Nemzetek értékével: ez a béke. Nem a gazdaság, nem a kereskedelem, a még nagyobb, működőképesebb piac sem. A béke a legfontosabb. Mindent a békének köszönhetünk. Az Európai Unió is a békéből indult ki, és sikeres lett. Szeretnék részesei lenni, ezért a Balkánon most béke van, stabil működőképes régióvá vált, pedig nemrég még Európa puskaporos hordójaként emlegették – magyarázta a kormányfő.