2024. április 23., kedd

Jogvédelem és jogsegély a mindennapokban

Ombudsmanok nemzetközi tanácskozása kezdődött Topolyán

A jogvédelem intézményének szerbiai 15 éves tapasztalatairól és a jövőbeni kihívásokkal kapcsolatban  kezdődött Topolyán kétnapos nemzetközi jellegű konferencia a Szerbia Helyi Jogvédői Egyesület,  illetve az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerbiai képviseletének szervezésében. A találkozó megnyitórendezvényén tiszteletét tette Adrea Oricio, az EBESZ szerbiai misszióvezetője, aki méltatta a polgári jogvédelem intézményének fontosságát, kiemelve a topolyai úttörő jó példát.

Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

–  A jogvédelem független intézmény, nemcsak a helyi önkormányzatok szintjén fontos, hanem az országos intézményekben is elengedhetetlen a polgárok érdekében. Az ombudsmanok munkáját azért is támogatja az EBESZ, mert az intézményektől független a tevékenységük, és elengedhetetlen feltétele az országban zajló reformfolyamatoknak is –  nyilatkozta Andrea Oricio.

Brankica Janković köztársasági jogegyenlőség-védelmi biztos rámutatott arra, hogy igazából a helyben tevékenykedő ombudsmanok ismerik és tudják kezelni a polgárok valódi problémáit.

– A jogvédelem célja valójában közvetíteni az intézmények és a polgárok között. Ez nem az önkormányzatok ellen irányuló tevékenység, hanem az esetleges tévedések, félreértések tisztázása. A legsikeresebben ezeket az ügyeket helyben lehet megoldani. Sokszor a jogvédők értetlenségbe és falakba ütköznek a diszkriminatív vagy más igazságtalan esetek tisztázása alkalmával. Remélem, hogy a jövőben az önkormányzatok belátják az ombudsman intézményének fontosságát, és azt, hogy a jogvédők valójában partnerek a kényes kérdések tisztázásában, és nem ellenük irányul a tevékenységük. A problémák kezelésében alapvető elv, hogy mindannyian egyenrangúak vagyunk nemre, nemzetiségre való tekintettel – zárta gondolatát Brankica Janković.

Miladin Nešić a házigazda Szerbiai Helyi Jogvédői Egyesület elnöke, Topolya község jogvédője kiemelte, hogy a következő időszak egyik legfontosabb feladata lesz az ombudsmanok számára, a közigazgatásban dolgozó tisztviselők hatékonyságának ösztönzése a polgárok érdekében.

– Topolyán –  nemcsak tartományi, de köztársasági szinten is – úttörőként kezdte meg munkáját az ombudsmaniroda 15 évvel ezelőtt. Ez a konferencia részben ennek az évfordulónak a jegyében is zajlik. Sajnos Szerbiában még nem kielégítő a jogvédő irodák száma és elterjedtsége, mindössze 23 működik. Ez azt jelenti, hogy az ország lakosságának csupán a fele érhet el a lakhelyéhez közel polgári jogvédőt, illetve országos szinten a községenként egyharmados a lefedettség. A polgárok részéről viszont óriási az igény a szolgáltatás iránt. Az az általános tapasztalatunk, hogy sokan már csak akkor jelentkeznek nálunk, amikor már nem tudunk megoldást találni az ügyes-bajos dolgaikra. Ezt a problémát úgy tudjuk kezelni hosszú távon, ha minél több módon és fórumon tájékoztatjuk a lakosságot a jogairól, és a lehetőségeiről –  nyilatkozta a Szerbiai Helyi Jogvédői Egyesület elnöke.

Az egyébként Zobnaticán zajló kétnapos tanácskozást Topolyán, a községi képviselő-testület üléstermében nyitották meg. Zoran Pavlović tartományi ombudsman is köszöntötte a megjelenteket, illetve a horvátországi és a montenegrói jogsegély szolgálatok képviselői is szóltak a hallgatósághoz. A rendezvényen köszönetet mondtak azoknak az intézményeknek és személyeknek, akik hozzájárultak a szerbiai független polgári jogvédelem kialakításához és fejlesztéséhez.