2024. április 24., szerda

Egy csapatban játszunk

Orbán Viktor miniszterelnök avatja fel a topolyai Labdarúgó Akadémia épületegyüttesét

Topolyán anyaországi támogatásból felépült a TSC Labdarúgó Akadémia. Orbán Viktor miniszterelnök ma délben ünnepélyes keretek között adja át rendeltetésének a komplexumot. A szerb és a magyar labdarúgó szövetség képviselői mellett a régió országaiból is érkeznek küldöttségek az ünnepségre. A bejelentett protokoll szerint Magyarország miniszterelnöke és Zsemberi János, a TSC elnöke mond beszédet.

Zsemberi János, a TSC elnöke, az akadémia kiépítésének koordinátora (Tóth Péter felvétele)

Zsemberi János, a TSC elnöke, az akadémia kiépítésének koordinátora (Tóth Péter felvétele)

A TSC Labdarúgó Akadémia, a hozzá tartozó hatalmas és modern épületkomplexum, a kollégiumi résszel, segédpályákkal, edzőtermekkel, étkezdével és egyéb kiegészítőkkel együtt Magyarország Kormányának a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül nyújtott támogatásából épült fel. A több mint 100 éves múltra visszatekintő Topolyai Labdarúgóklub, a TSC eddig is nagy hangsúlyt fektetett az utánpótlás nevelésére. Az akadémiának jóváhagyott pénzből nemcsak a topolyai klub részesült, hanem a többségében magyarok lakta településeken működő labdarúgóklubok is, nemcsak Topolyán, hanem egész Vajdaságban több lehetőséget kapnak a fiatalok és a fociklubok. Bajsán, Bácskossuthfalván, Tóthfaluban, Péterrévén, Temerinben, Szenttamáson és Zentán is felújítottak sportlétesítményeket. Topolyán, a városban jó visszhangra talált, hogy a TSC az utánpótlás-nevelésre helyezte a hangsúlyt. A TSC akadémiája a gyakorlatban már jó ideje működik, 14 alközpontban mintegy 1500 fiatal sportoló kiváló szakemberek irányításával edz és építi sportkarrierjét.

Az utóbbi időben már nagyszámú óvodás, 2012–2014-ben született kisgyerek is jár edzésekre. A jövőre nézve ez mindenképpen biztató jelnek tekinthető. A létszámnövekedés nemcsak Topolyának jó, hanem a környező falvaknak is, melyekre alközpontként számítanak, szakmailag, játékosokkal, edzőkkel, valamint konkrét beruházásokkal is segítik ezeket az alközpontokat. Olyan szintű együttműködést szeretnének kialakítani a többi csapattal, amelyből mindenki csak győztesként kerülhet ki. Az erre utaló első eredmények máris tapasztalhatóak.

Fotó: Tóth Péter

Fotó: Tóth Péter

Topolyán új stadion is épül, elkészültéig a TSC első ligás csapata Zentán játssza hazai bajnoki mérkőzéseit. Az 1950-es években épült topolyai városi stadion bontása is megkezdődött. Zsemberi János elmondta, hogy a helyén jövőre megépül az akadémia centerpályája, mely a jelenleg a másodosztálynak megfelelő szerb első ligában szereplő TSC Szuperligába jutása esetén is megfelel majd a modern kor követelményeinek és az UEFA szigorú nemzetközi szabványainak is. A fűthető pálya mellett játékospihenő, szállodai rész, jól felszerelt sajtószobák, erőnléti edzésekre szolgáló rész is lesz majd a több mint 4000 férőhelyes stadionban.

A topolyai Labdarúgó Akadémia mai avató ünnepségén jelen lesz Slaviša Kokeza, a Szerb Labdarúgó Szövetség elnöke, a Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében pedig Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja, korábbi 70-szeres válogatott, ezüstcipős labdarúgó, magyar bajnok edző, akit a közelmúltban neveztek ki a szövetség szakmai bizottságának az elnökévé. Rajtuk kívül a régió sportéletének, elsősorban a szerb és a magyar labdarúgásnak olyan jeles személyiségei is jelen lesznek a megnyitón, mint Kubatov Gábor, a Ferencváros klubelnöke, Dunai II. Antal, olimpiai bajnok labdarúgó, az egyetlen magyar, aki két „nemesfém cipőt” is megszerzett az európai gólkirályok versenyében. Hétszeres magyar bajnok, háromszoros Magyar Kupa (MNK)-győztes és magyar gólkirály. Ebből egyik gólkirálysága európai Ezüstcipőt, másik pedig Bronzcipőt ért. 326 NB1-es mérkőzésen 202 gólt szerzett. Itt lesz Dragóner Attila, a Fradi egykori játékosa, többszörös magyar válogatott, minden idők egyik leggólerősebb magyar védője. A szerb válogatott egyik leggólerősebb támadójátékosa, Savo Milošević is jelen lesz Topolyán, az akadémia ünnepélyes átadásán, valamint Darko Kovačević szerb válogatott labdarúgó, aki az UEFA-kupa 1999–2000-es sorozatának társgólkirálya volt tíz találattal. Rajtuk kívül is még számos sikeres szerb és magyar labdarúgót, sportolót és a sportélet ismert egyéniségeit várják a megnyitó ünnepségre.