2024. március 28., csütörtök

Kultúrák közötti kommunikáció

Huszonnyolc határon túli diák vendégeskedik a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolában

Szombaton kezdődött és a hétvégéig tart a Kultúrák közötti kommunikáció a Kárpát-medencében elnevezésű program, amelynek a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskola ad otthont. A programnak köszönhetően huszonnyolc határon túli diák érkezett az iskolába, akik megismerhetik városunk nevezetességeit, az itt élő magyar közösség életét, közben számos foglalkozáson vesznek részt, amelyek egyaránt szolgálják a szórakozást és a tanulást.

A határon túli diákok kipróbálhatták a pékmesterséget (Fotó: Gergely Árpád)

A határon túli diákok kipróbálhatták a pékmesterséget (Fotó: Gergely Árpád)

– A Kultúrák közötti kommunikáció a Kárpát-medencében elnevezésű program 2002-ben indult, és iskolánk ennek alapító tagja. A program a teljes Kárpát-medencét lefedi: Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Muravidék, Magyarország és Délvidék egy-egy iskolája tartozik hozzá, Magyarország pedig három iskolával képviselteti magát. Évente két alkalommal találkozunk. Van egy nyári és egy őszi tábor, amelyeknek mindig más a helyszíne. Idén ötödik alkalommal vagyunk házigazdák a program kezdete óta. A vendégeknek igyekszünk bemutatni az iskolát, Szabadkát és természetesen Vajdaságot is, ugyanis megteszünk egy nagyobb kirándulást, és meglátogatjuk Újvidéket, Péterváradot, Bácsot és Zombort is. A program célja a kapcsolattartás és az ismerkedés, hogy a diákok lássák, hogyan is élnek más országokban a magyarok, a magyar fiatalok. Terv szerint a program úgy működik, hogy a vendégek diákoknál vannak elhelyezve, sajnos azonban nálunk olyan kevés a magyar diák, hogy ezt nem tudtuk megoldani. Itt szeretnék köszönetet mondani az iskola tanárainak, akik segítettek a vendégek elhelyezésében. A Magyar Nemzeti Tanács és Szabadka Város Önkormányzata pedig anyagilag támogatta rendezvényünket – ismertette a rendezvényt Nagy Varjas Árpád főszervező, a Vegyészeti-Technológiai Iskola tanára.

Nagy Varjas Árpád főszervező (Fotó: Gergely Árpád)

Nagy Varjas Árpád főszervező (Fotó: Gergely Árpád)

A programnak köszönhetően a beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumból, a felvidéki Füleki Gimnáziumból, a lendvai Kétnyelvű Középiskolából, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Líceumból, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakközépiskolából, a hajdúnánási Csiha Győző Közép- és Szakképző Iskolából és a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumból érkezett négy-négy diák egy-egy kísérőtanárral a városba. A diákok a foglalkozások keretei között meglátogatták Szabadka legnevezetesebb épületeit, és megismerkedtek a Vegyészeti-Technológiai Iskolában zajló oktatással, így alkalmuk nyílt péksüteményeket sütni, meglátogatták az iskola varrodáját, és kémiaoktatásban is részt vettek.

Nagy Varjas Árpád főszervező (Fotó: Gergely Árpád)

Nagy Varjas Árpád főszervező (Fotó: Gergely Árpád)

– Nagyon tetszik Szabadka. Érdekesek a programok, csak sajnos az időjárás elég rossz, hideg van és az eső is esett. Részt vettünk egy játékos módszerrel kidolgozott városnéző túrán. Kaptunk egy térképet, amelyen különböző helyszínek voltak bejelölve, és mindegyik helyszínhez adva volt egy szöveg, amelyből hiányzott egy adat, amelyet nekünk a helyszínen látottak alapján ki kellett találnunk. Ez egy érdekes feladat volt, mert ily módon megismertük a várost. A Zsinagóga nagyon szép, meg nagyon tetszett a városháza is – mesélte élményeit Bettes Krisztina, aki a Felvidékről érkezett.

Lechner Máté (Fotó: Gergely Árpád)

Lechner Máté (Fotó: Gergely Árpád)

– Nagyon tetszik Szabadka, bár elég forgalmas egy város. A program keretében részt vettünk egy istentiszteleten a székesegyházban, ami nekem kicsit furcsa volt, mert én református vallású vagyok és egy katolikus templomban voltunk. Részt vettünk egy városnéző túrán, ahol megnézhettük a város legfőbb nevezetességeit és jártunk a múzeumban is. Az épületek közül a városháza tetszett a legjobban – osztotta meg élményeit Lechner Máté kárpátaljai diák.