2024. április 20., szombat
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Aranyeső Kishegyesen

Megtartották a vers- és prózamondó verseny községi döntőjét

Tegnap délelőtt az Aranyeső községi vers- és prózamondó verseny döntőjével megkezdődött a hegyesiLITERAtúra irodalmi rendezvénysorozat.

Az Aranyeső fellépői, szervezői és zsűrije (Lakatos János felvétele)

Az Aranyeső fellépői, szervezői és zsűrije (Lakatos János felvétele)

Az esemény a kishegyesi helyi közösség tetőterében zajlott le, és összesen 21 diák vett rajta részt a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolából és a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolából. A megmérettetésen a Mátyás-emlékév jegyében Mátyás királyról szóló meséket mondtak a fiatal résztvevők. Az eseményt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg, s többek között jelen volt Dudás Károly író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tiszteletbeli elnöke, De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke, Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke, Sárközi István, a Magyar Összefogás lista jelöltje.

Az Aranyeső versenynek Fehér Ferenc volt az egyik ötletgazdája, és 1973-ban tartották meg az elsőt – mondta el lapunknak Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor ME elnöke, az esemény egyik szervezője.

– A cél, hogy a vers- és a prózamondást oly módon megszerettessük a gyerekekkel, hogy az az alapkultúra része legyen. Az Aranyeső a vajdasági költészetet és irodalmat akarja közénk hozni és népszerűsíteni – mondta Linka, majd arról is szólt, hogy a gyerekek 3–4., 5–6. és 7–8. osztályos kategóriákban versenyeztek. A községi döntőre a legjobb diákok jönnek, mert az iskolákban ezt megelőzik az osztálydöntők.

A hegyesiLITERAtúra az MNT regionális jellegű kiemelt rendezvénysorozata – nyilatkozta Hajnal Jenő.

– A rendezvény az irodalom sokszínűségét mutatja be az Aranyeső vetélkedővel, a konferenciával, az előadásokkal, a kiállításmegnyitókkal, a jubilálók köszöntésével és a legújabb könyvek bemutatásával. Mindezzel együtt azt az értéket mutatja fel, ami a vajdasági magyar irodalomból fontos, és ami megtalálja a helyét Kishegyesen – mondta az elnök.

A versenyzők produkcióit háromtagú zsűri értékelte, amelynek idén Elor Emina, Krizsán Szilvia és Náray Éva voltak a tagjai. A zsűri egybehangzó véleménye az volt, hogy a gyerekek ez alkalommal remek produkciókat mutattak be. A következő eredmények születtek: az első csoportban (3–4. osztály) Paróczi Dorina lett az első, Virág Énok a második, Onhausz Emina a harmadik, és Talpai Tea Zita különdíjat kapott. A második csoportban (5–6. osztály) Gál Flóra nyert, őt követte Pusztai Inez és Molnár Virág. A legnagyobbaknál (7–8. osztály) Kanyó Natália lett az első, Végső Barbara a második és Pásztor Teodóra Viktória a harmadik.

A hegyesiLITERAtúra ma este az Irodalmi kaszinóval folytatódik, amikor Fekete J. József beszélget Gobby Fehér Gyulával. A beszélgetés 19 órakor kezdődik a könyvtárban. Péntek lesz az irodalmi emléknap, ami a Csépe Imre-emléktábla megkoszorúzásával kezdődik 16 órakor. Ezt követően Harkai Vass Éva megnyitja a Brasnyó István, Gobby Fehér Gyula és Utasi Mária műveiből összeállított kiállítást a könyvtárban. Fél ötkor a helyi közösség tetőterében Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója fogja megnyitni a Bibliotheca Corviniana elnevezésű kiállítást. Ezt követi az ünnepi műsor, amelynek keretében dr. Szőke Anna és Csorba Béla tart előadást. Fellépnek az Aranyeső versmondó verseny győztesei is. A rendezvénysorozatot a Zentai Magyar Kamaraszínház Relikvia című táncjátéka zárja 19 órás kezdettel a színházteremben.