2024. április 25., csütörtök

Bő termés, kevés napszámos

Paprikaszedés a csókai határban – A munka megszervezése korántsem volt egyszerű feladat

Nem is olyan régen még traktorok hada robogott végig Csóka utcáin a kora szeptemberi időszakban. A felszerelt pótkocsik hajnalban napszámosokat szállítottak a földekre, délután pedig tűzpiros fűszerpaprikával megrakva tértek vissza. Azóta már paprikából és napszámosból is egyre kevesebbet látni.

Sándor János jogosan büszkélkedik az idei terméssel (Balázs Andrea felvétele)

Sándor János jogosan büszkélkedik az idei terméssel (Balázs Andrea felvétele)

Ma már egyre kevesebb kistermelő foglalkozik ennek a növénynek a termesztésével, hiszen a fűszerpaprikával és a hozzá hasonló intenzív szántóföldi kultúrákkal járó munkaszervezés, illetve komoly és sokszor rizikós befektetés ezt az ágazatot is egyre inkább a nagygazdaságok irányába terelte. Sándor János helyi termelő négy holdról szüretelte le a paprikát. Ez ugyan nem számít nagy területnek, csókai viszonylatban azonban ezzel a mennyiséggel a nagyobb termelők közé tartozik.

– A nyolcvanas évek közepétől foglalkozom paprikatermesztéssel. Akkor még a szüleimmel együtt végeztük a munkát, mára rám maradt a gazdaság. Idén négy hold paprikát termesztettem, emellett dohánnyal, kukoricával és gabonafélékkel is foglalkozom. A paprika nagyjából egynegyedét teszi ki az össztermelésemnek – mesélte Sándor János, aki hozzátette, hogy az idei termés még az ő várakozásait is felülmúlta. A munka, vagyis a paprikaszedés megszervezése azonban korántsem volt egyszerű.

– Mivel már korábban láttam, hogy idén nagy valószínűséggel jól fog teremni a paprika, és egyébként is viszonylag nagy területről van szó, úgy döntöttem, hogy egy nagyobb csoportot fogadok fel. Régen természetes volt, hogy az emberek egymáshoz jártak napszámba, mára óriási problémává vált a munkások felkutatása. Szerencsére rábukkantam egy Padéról szervezett 40–50 fős csoportra. A munkások Padé mellett Szajánból érkeztek még. Sajnos mára oda jutottunk, hogy a saját községünkben nem tudunk találni elegendő munkaerőt, és ez további kiadáshoz vezet, mivel az útiköltséget is ki kell fizetnünk. Végül azonban minden jól alakult, a napszámosok is büszkék lehettek magukra, mivel egy nap egyenként 230 kg-ot szedtek le, így holdanként közel 4,5 tonnányi termés született – számolta ki a termelő, aki azt is elárulta, hogy minek köszönheti mindezt.

– Mivel öntözésre nem volt lehetőség, a paprikának igyekeztünk mindent megadni, amire csak szüksége volt. 300 kg/hold alapműtrágyát, 100 kg/hold indító és 100 kg/hold nitrogénalapú műtrágyát használtunk fel. A betegségek megelőzésére is nagy hangsúlyt fektettünk. Ezt nagyon jól tettük, mivel az idei esős időjárás jócskán kedvezett a gombás betegségeknek – mondta Sándor János, aki évek óta a törökkanizsai Alevával áll szerződésben, így velük bonyolítja a vetőmag beszerzését és a termény átadását. Ez azt jelenti, hogy a magon kívül ők biztosítják a meghatározott áron történő átvételt is, ami jelen esetben 44 Din/kg. Elmondása szerint teljesen meg van elégedve az Alevával, hiszen egyrészt korrektek a termelőkkel, másrészt az üzem közelsége sem elhanyagolandó.
A paprikatermesztés jövőre is tervben van Sándor Jánosnál, természetesen a kapacitásokhoz mérten, ami azt jelenti, hogy a kiadások és a napszámosprobléma figyelembevételével dől majd el az ültetett paprika területének nagysága.