2024. március 28., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Ősi ellenfelek csúcsrangadója

A legutóbbi nyolc egymás elleni meccsen nem kapott ki a Fradi az Újpesttől

Két hét után ismét fordulót játszanak az OTP Bank Ligában, a múlt héten ugyanis a szokásokkal ellentétben nem hét közben, hanem a hétvégén volt az aktuális magyarkupa-játéknap.

A Vidinek ennél is sűrűbb a programja, a székesfehérvári csapatnak ugyanis a nemzetközi kupaszereplés miatt két elmaradt mérkőzést is be kell pótolnia – a szerdai, Mezőkövesd elleni felcsúti mérkőzése lapzártánk után ért véget.

A Fradi hozza a meccseket Szerhij Rebrov vezetésével (Fotó: MTI)

A Fradi hozza a meccseket Szerhij Rebrov vezetésével (Fotó: MTI)

Ha azonban feltételezzük, hogy a csapat megbirkózott az esélyesség terhével, úgy vasárnap már egy másik borsodi csapat ellen akár a dobogóra is felkapaszkodhatna. A Diósgyőr eddig nagyon rapszodikusan, sőt inkább gyengébben teljesített, az eddigi nyolc forduló alatt mindössze egy meccset nyert meg, és csak egy ponttal előzi meg a két, kiesőhelyen lévő riválist, a Puskás Akadémiát és a Haladást. Vasárnap a magyar kupából is nehezen jutott tovább, az NB III.-as ESMTK otthonában csak hosszabbításban tudott nyerni 3:1-re. Makrai Gábor tétmérkőzésen első alkalommal duplázott a DVTK első csapatában, Branko Mihajlović pedig a bajnokság után a kupában is megszerezte első gólját.

A bajnokság élén a Ferencváros áll, amelynek játéka nem lett világraszóló és sziporkázóan látványos Szerhij Rebrov vezetésével, de stabilan hozza a mérkőzéseket. Szombaton az ősi rivális Újpest érkezik a Groupama Arénába, ahol jó hangulatot és telt házat vizionálnak. A hazaiak jó szériában vannak, hiszen 2016 óta nyolcmeccses veretlenségi sorozattal büszkélkedhetnek, a mérleg négy győzelem és négy döntetlen. A Fradi bajnoki ezüstérmesként, az Újpest magyarkupa-győztesként kezdte a 2018/19-es szezont. Hasonlóra legutóbb a 2002/2003-as idényben volt példa: akkor mindkét hazai meccset a zöldek nyerték meg a lilák ellen (1:0, 2:1). Statisztikailag az is érdekes, hogy az eddigi 279 derbiből egyet játszottak szeptember 29-én: az 1907-es meccsen a Fradi 6:0-ra nyert a Népszigeten a két gólt szerző Schlosser Imre vezérletével.

A második helyen álló Honvédot a Puskás Akadémia fogadja – ez a párharc mindig tüzes, amióta a kispestiek nem tehették ki molinóikat és a Puskás Ferenc nevét tartalmazó transzparenst. Most meg főleg érdekes a helyzet, hiszen komoly helyezésbeli különbség van a két csapat között.

A harmadik helyen álló MTK a Mezőkövesdet fogadja, a párharcot azért befolyásolhatja, hogy a vendégek szerdán hogyan végeztek Felcsúton.

Szombathelyen edzőváltás volt egy hete, a tavaly november 18-án érkezett Michal Hipp vezetőedzővel a gyengébb eredmények miatt közös megegyezéssel szerződést bontott a klub. A szakmai munka irányítását átmenetileg Desits Szilárd másodedző vette át, a Haladás vele harcolta ki a csepeli 2:0-s sikert, azaz a legjobb 64 közé jutást a magyar kupában. A hírek szerint Bódog Tamás, Kondás Elemér, valamint Horváth Ferenc neve is szóba került, és a befutó az utóbbi, az NB II.-es Balmazújvárost irányító egykori válogatott csatár lehet. A Debrecen a Kisvárdát fogadja, mindegyik csapat szűk, egygólos sikerrel jutott tovább a kupában.

A 9. forduló programja

Szeptember 29., szombat: Puskás Akadémia–Honvéd (17 óra), Haladás–Paks (17 óra), MTK–Mezőkövesd (17 óra), Debrecen–Kisvárda (17 óra), Ferencváros–Újpest (19.30).

Szeptember 30., vasárnap: Diósgyőr–Vidi (18 óra).