2024. április 23., kedd
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Az Atléti egy félidő alatt elintézte az újoncot

Megszakadt Dárdaiék sorozata – Kiesett a Manchester United a ligakupából
Hősiesen küzdött a Derby County (Fotó: Beta/AP)

Hősiesen küzdött a Derby County (Fotó: Beta/AP)

A legtöbb topbajnokságban a FIFA-gálát követően már hétközi fordulókat rendeztek, míg Angliában a ligakupa borzolta a szurkolók kedélyeit. Spanyolországban az Espanyol és az Eibar vívott vérre menő csatát. A keddi játéknap előtt pontazonossággal álltak a csapatok, a rendkívül kiegyenlített mérkőzésen azonban végül a hazaiak diadalmaskodtak. A mindent eldöntő találatot Hermoso fejelte a 68. percben. Az összecsapáson többször feszültté vált a helyzet, de José Munuera Montero időben fellépett a durvaságok ellen, így csak 2-2 sárga lap került kiosztásra. Az Espanyol győzelmével ideiglenesen az 5., El-t érő helyre került, s továbbra is harcban lesznek az európai kupasorozatokat jelentő pozíciókért. A késő esti Atlético Madrid–Huesca találkozón Griezzmannék egy félidő alatt lerendezték a három pont sorsát. Előbb maga a francia csatár lőtt gólt, majd Thomas Partey távoli bombája következett, nem sokkal ezután pedig Koke beadásnak szánt labdája csúszott Werner hálójába. A második játékrészben rövidebb időszakokra az Huesca átvette az irányítást, kétszer egészen közel kerültek ahhoz, hogy túljárjanak Oblak eszén, de a Matracosok utolsó ember mindig résen volt.

A német Bundesligában botlott a Bayern München és a berlini Hertha is. A címvédő temérdek helyzetet puskázott el közel 75 ezer néző előtt. Robben hiába szerezte meg a vezetést a 48. percben, Felix Götze alig három perccel a rendes játékidő lejárta előtt egyenlített egykori csapata ellen. A müncheniek ezzel a döntetlennel akár komolyabb gondba is kerülhettek volna, de a forduló rangadóján végül az alacsonyabban rangsorolt Werder Bremen nyert Dárdaiék ellen. A berlinieknél először lépett pályára kezdőként a volt magyar szövetségi kapitány fia, Dárdai Palkó, de úgy tűnik, nem hozott szerencsét a fővárosiaknak, akik idénybeli első vereségüket tapasztalhatták meg. A brémaiak kihasználták a Hertha védelmi hibáit, a meccs elején és az első félidő végén is bevették az ellenfél hálóját. A vendégek edzője próbált változtatni, az 53. minutumban újra kiélezetté tették a mérkőzést, de Kruse tizenegyese beállította a 3:1-es végeredményt. Szalai végigjátszotta a Hannover elleni meccset, gólt nem szerzett, de csapata így is nyerni tudott. A Schalke elképesztő módon 5 forduló után is nyeretlen, mindössze két rúgott góllal az utolsó, 18. helyen tanyáznak a német bajnokságban. Domenico Tedesco második szezonjában vezeti a gelsenkirchenieket, ám hiába a tavalyi ezüstérem, a 2018/2019-es versenysorozatban már a legelején megingott alatta a pad. Könnyen lehet, hogy hamarosan új vezetőedzőt neveznek ki a Schalke élére.

Hasonló cipőben járhat Leonardo Jardim a Monacónál, mert a két évvel ezelőtti francia bajnok a vészjósló 16. pozícióban tartózkodik hét fordulót követően, és még az is előfordulhat, hogy a hétvégi játéknapnak már kiesőként vágnak neki. A független városállam gárdája most az Angers-től kapott ki 1:0-ra, a z eredmény pedig még a kisebb gondok közé tartozik. Hiába a labdabirtoklási fölény, Falcaóék egy órán át alárendelt szerepet játszottak, a javulás csak a végjátékban volt érezhető, de ekkora már betalált Bahoken, s mint később kiderült, ez lett az egyetlen találat a meccsen. A Toulouse és a St-Étienne tusájából utóbbi került ki győztesen. Az öt gólt hozó összecsapáson Ole Selnæs két szemfüles gólpasszt osztott ki, a vendégek a három pont begyűjtése után a 3. helyre küzdötték fel magukat.

Olaszországban kedden este egyetlen találkozóra került sor, 21 órai kezdettel az Inter és a Fiorentina rúgta a bőrt. A mérkőzés abszolút hőse a büntetőből eredményes Icardi, aki a 77. percben még egy tetszetős asszisztot is kiosztott D’Ambrosiónak. A kék-fekete milánóiak Spalletti irányításával a BL-ben is jól rajtoltak, a Serie A-ban viszont most kezdenek beindulni.

Az igazán nagy felháborodást mégsem a bajnoki fordulók okozták, hanem az Angliában zajló ligakupa-küzdelmek. A szigetországi sajtó napok óta José Mourinho és Paul Pogba viszonyával foglalkozik, mert a portugál szakember és az újdonsült francia világbajnok viszonya tovább romlott az elmúlt időszakban. A Manchester Unitednek előbb-utóbb választania kell az edző és a játékos között, de a döntés cseppet sem egyszerű, hiszen mindkettejükre elég sok a panasz. A ligakupában a Vörös Ördögök a Frank Lampard vezette Derby Countyval mérték össze erejüket. A Championshipben az élmezőnyben tartózkodó Derby nem ijedt meg a manchesteriektől: bár hátrányba kerültek, Wilson a második félidőben egyenlített, Sergio Romero jogos kiállítása után pedig még a vezetést is megszerezték. A közösségi médiában viccesen megjegyezték, hogy Fellaininek nem szóltak a társai az edzőbuktatási szándékról, így a 95. percben egyenlített. A hosszabbításban nem esett gól, a büntetőrúgások alkalmával pedig a kiscsapat bírta tovább idegekkel. A Derby mind a 8 tizenegyesét értékesítette, a Unitednél Phil Jones hibázott. A Vörös Ördögök sorozatban ötödik alkalommal maradtak alul a drámai végjátékban (háromszor a ligakupában, egyszer az FA-kupában, egyszer a szuperkupában). A többi ligakupameccsen a papírforma érvényesült, bár a Bournemouth és a Leicester is megszenvedett. A másik manchesteri együttes, Guardiola Cityje tartalékos kezdőcsapattal futott ki a pályára, a 3–4–3-as felállásban lassan, de biztosan felőrölték az Oxford Unitedet. Gabriel Jesus még az első félidőben, Mahrez és Phil Foden pedig a meccs utolsó harmadában volt eredményes.

A kupapárharcok után hétvégén már Angliában is a bajnokságoké lesz a főszerep, a Premier League-ben a többi között Chelsea–Liverpool rangadóra is sor kerül, melyen a londoniak győzelmükkel átvehetik a vezetést a tabellán.