2024. április 25., csütörtök

Bajkó Zenekar és Sőregi Anna

Lemezbemutató koncertsorozat

Úgy hajnal felé, mikor fáradt a láb és a fej elnehezült, a gondolatok a szívből kívánkoznak ki. Sorsukat éneklik, lelkük koloncaitól könnyebbülnek így meg, madaras jókedvüket osztják meg társaikkal, szerelmüknek üzennek és válaszolnak, élőt siratnak és halottat áldanak, katonának mennek, házasodnak, meghalnak. Az énekekben felfedezhetik sorsukat nem csak a városlakó emberek, akiknek kevés közük van ehhez a kultúrához, de magyarok és nem magyarok egyaránt.” (Kelemen László)

E gazdag zenei hagyomány bemutatására vállalkozik Sőregi Anna és a Bajkó Zenekar, amikor zenei barangolásra invitálja az érdeklődőket. A Bajkó Zenekar új lemezének megalkotásakor két énekes, Demeter Panni és Sőregi Anna működött közre. Mindkettőjükhöz jó barátság köti a zenekar tagjait. Anna és a zenekar vezetője, – Kálmán Bence – mindketten zentaiak, gyermekkori barátság és számos közös tábori élmény köti őket egymáshoz. Ennek is köszönhető, hogy a lemez megálmodásakor a közös műhelymunka lehetősége hamar megfogalmazódott. Új lemezükre párosával válogattak összeállításokat Erdély számukra legkedvesebb vidékeiről. A Párosan című albumot egy 6 alkalmas koncertsorozat keretében mutatják be az érdeklődők számára. A turné állomásai szeptember 28-án Bécs, október 3-án Szeged, 4-én Újvidék, 5-én Zenta és 6-án Magyarkanizsa lesznek.

Sőregi Anna gyermekkora Zentához kötődik. A népzenével és néptánccal való ismerkedését 6 évesen, egy népi gyermekjátékokkal foglalkozó csoportban kezdte, mely az évek során tánccsoporttá nőtte ki magát. Tanulmányait Budapesten folytatta, az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar szakán szerzett diplomát. Az egyetemi évek alatt sokat járt Erdélybe gyűjteni, kalandozni és táborozni. Az intenzív élmények hatására tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének – népzeneelmélet szakán folytatta. A nagyközönség számára 2017-ben, a Fölszállott a páva népzenei vetélkedőben mutatta meg magát, ahol furulyás kísérőjével a döntőig meneteltek. Anna a népzenével való kapcsolatáról így fogalmaz:
– A népzene, népdalok által formálódott az egyéniségem, és egy életbölcs, pozitív szemléletet tanultam tőle, ami megfogalmazza eddigi életem élményeit. Nem ők illeszkednek hozzám, hanem én hozzájuk, hisz előttem is éltek, utánam is fognak. Én csak megpróbálom feltárni ezt a mély kutat, akár énekelve, akár hallgatva.

A Bajkó Zenekar 2013 tavaszán alakult Budapesten négy lelkes, muzsikát kedvelő, vidéki fiatalból. A zenekar legfőbb összetartó ereje a barátság és a zenei fejlődésre való közös igény. A magyar népzene mindannyiójuk életének meghatározó része. Legfontosabb számukra az együtt zenélés élményének valódi megélése. Az együttes autentikus dallamokat szólaltat meg, merítve a Kárpát-medence számos szegletéből. Rendszeresen muzsikálnak táncházakat Budapesten és környékén, továbbá Szegeden, de muzsikájukkal megfordulnak a világ számos más pontján is. A teljesség igénye nélkül játszottak már Kínában, Belgiumban, Svájcban, Olaszországban, Franciaországban, Ausztriában, Oroszországban és Svédországban.