2024. április 25., csütörtök

A palesztin-izraeli válságról tárgyalt az egyiptomi elnök és Netanjahu

A palesztin-izraeli béketárgyalások folytatását sürgette Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, miután találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel az ENSZ-közgyűlés alkalmából New Yorkban - közölte az egyiptomi elnöki iroda a sajtóval csütörtökön.

Szíszi hangsúlyozta: folytatni kell a 2014-ben megszakadt tárgyalásokat, és reményét fejezte ki, hogy a felek igazságos és átfogó békemegállapodást kötnek egymással.

Benjamin Netanjahu a találkozóval kapcsolatban Twitter-üzenetben csupán annyit jegyzett meg, hogy a térségbeli fejleményekről beszéltek.

Az egyiptomi és az izraeli elnök nem sokkal az után találkozott, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán kijelentette, támogatja az Izrael és a majdani palesztin állam együttes létezését biztosító kétállami megoldást a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére, noha később egy sajtótájékoztatón nem zárta ki az egyállami megoldást sem, ha a két fél abban állapodik meg.

Netanjahu és Szíszi legutóbb tavaly találkoztak nyilvánosan, bár izraeli sajtóértesülések szerint a múlt hónapban titkos csúcstalálkozót tartottak Egyiptomban, és a gázai tűzszünetről egyeztettek.

Egyiptom azon kevés arab ország egyike, amely elismeri Izrael Államot, és 1979-ben a két ország békemegállapodást is aláírt, ami miatt egy időre fagyossá vált Kairó viszonya a többi arab országgal, és az Arab Liga is áttette székhelyét egy időre Tunéziába, továbbá Egyiptom tagságát fel is függesztették a szervezetben.