2024. április 16., kedd

Belgium mégsem kér pénzt az EU-csúcsokról tudósító újságírók akkreditációjáért

A tiltakozás hatására visszavonták a belga hatóságok azokat a korábbi terveket, amelyek értelmében évi 50 eurót kellett volna fizetni az Európai Unió csúcstalálkozóiról tudósító újságírók akkreditációjáért - közölte a Brüsszelben dolgozó külföldi riportereket képviselő szervezet (API) csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a hatóságok elálltak szóban forgó terveiktől, s a helyi újságíró-szövetségek nyomására készek módosítani a februárban elfogadott törvényt.
"Ez remek hír, mivel így az októberi és decemberi EU-csúcsokról tudósítani kívánó újságíróknak nem kell kifizetniük az előírt 50 eurót" - mondta Tom Weingartner, az API elnöke.
 Hozzátette, hogy a döntés értelmében nem kell újból elvégezni az idei év első felére már akkreditált újságírók biztonsági átvilágítását az év fennmaradó részére.
 Az Európai Tanács közlése szerint ráadásul 2019-től a hathónapos helyett bevezetik az egy évre szóló akkreditációt.
 Hivatalos adatok szerint általában nagyjából 1200-1300 újságíró akkreditáltatja magát az EU-csúcsokra.
 A belga hatóságok korábban a biztonsági intézkedések és az átvilágítások költségeivel indokolták az akkreditációs díj bevezetését. Az ellenzők viszont azzal érveltek, hogy a jogszabály diszkriminatív, szükségtelen akadályt jelent és sérti a tájékozódás szabadságát.