2024. április 19., péntek

Több mint 580 millió euró értékben foglaltak le hamis árukat tavaly az EU külső határain

Több mint 580 millió értékben mintegy 41 millió hamis terméket foglaltak le tavaly az Európai Unió külső határain a tagállamok vámhatóságai - közölték csütörtökön Brüsszelben.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint noha a lefoglalt áruk száma és értéke csökkent a 2016-os adatokhoz képest, a mindennapos használatú, egészségre és biztonságra veszélyes termékek - például a gyógyszerek, a játékok és az elektromos cikkek - ezen belüli aránya 43 százalékra nőtt.
Legnagyobb arányban élelmiszeripari termékeket (24 százalék), játékokat (11 százalék), cigarettát (9 százalék) és ruhákat (7 százalék) koboztak el a hatóságok.
A lefoglalt termékek 65 százaléka tengeren keresztül érkezett az EU-ba, ezt a légi szállítás követte 14 százalékkal, valamint a közút és a posta 11 százalékkal.
A hamisítványok legnagyobb része Kínából származik, a hamisított ruhák többsége viszont Törökországból, a gyógyszerek pedig Indiából.
A brüsszeli közlemény szerint az elkobzott áruk mintegy 90 százalékát megsemmisítették.
"A hamisított áruk behozatalának megfékezése javítja a foglalkoztatottságot és segíti a gazdaság egészét. Az Európai Unió támogatja a szellemi tulajdon védelmét, folytatja a fogyasztók egészségének és a vállalkozások megóvását" - jelentette ki Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos.