2024. április 25., csütörtök

Salvini Tunéziában tartaná a menekülőket

Egynapos látogatást tett Tunéziában az olasz belügyminiszter. Matteo Salvini az itáliai partok felé irányuló migráció megfékezését célzó együttműködésről tárgyalt.

"Itália megtelt!", állítja az olasz kormány, komoly feszültségeket keltve az európai diplomáciában. Salvinit a Jézust halálra ítélő Poncius Pilátusnak nevezte az európai ügyekért felelős francia miniszter, Nathalie Loiseau.

Az olasz választók viszont pont a migráció megfékezésére tett ígéret miatt szavaztak tavasszal a bevándorlást ellenző 5 Csillag Mozgalom és az Északi Liga politikusaira.

Salvini most arról egyeztetett Tunéziában, miként fogadhatná vissza az észak-afrikai ország azokat a menekülőket, akiket az olasz kormány visszafordítana Itália partjaitól.

Az olasz belügyminiszter szerint "Tunézia szabad és biztonságos ország, ahol nincs háború", ezért visszaküldhetők oda az ott tengerre szálló menekülők.

Salvinit pont azért bírálják az ellene hangosan tüntetők, amiért választói rá szavaztak: a menekülőket mentő hajókat nem engedi kikötni az olasz partoknál.

A Földközi-tengerrel határos európai országok és az olasz vezetés viszonyát feszültté teszi, hogy az Itáliából kitiltott mentőhajóknak, így az Aquarius-nak máshol kell kikötni.

Franciaország, Németország, Spanyolország és Portugália a mentőhajókon összegyűjtött menekülők elosztását nevezi "európai megoldásnak".

Közben egyre többen állítják, hogy az Aquarius panamai regisztrációját Olaszország nyomására érvénytelenítették a múlt héten.