2024. április 19., péntek

Folytatódik a pedagógussztrájk

A szakszervezet elmondása szerint a köztársasági hatalom az IMF jóváhagyására vár

A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója október 4-ig, azaz az oktatásügyi minisztériummal és a köztársasági hatalom egyéb képviselőivel való soron következő találkozóig folytatja a sztrájkot, erősítette meg az érdek-képviseleti tömörülés a tegnapi nap folyamán. Az oktatásügyben dolgozók szakszervezeti csoportosulása reméli, hogy Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter jövő csütörtökön végre egyértelmű állásfoglalással várja képviselőiket a tárgyalóasztal mellett.

Vladimir Adžić, a szakszervezeti unió pénzügyekkel megbízott tisztségviselője a belgrádi sajtónak nyilatkozva megismételte az álláspontot, hogy a tanügyben dolgozók méltánytalannak és igazságtalannak tartják a fizetési osztályokba való besorolás vonatkozásában kidolgozott javaslatot.

– Példaként említenénk azt a čačaki matematikatanárt, aki 38 szolgálati évet tudhat maga mögött, ám aki nem a kilencedik fizetési osztályba kerülne, míg egyik kolléganőjét, aki öt év szolgálati idővel osztályfőnök, abba az osztályba sorolnák az eddigi javaslat értelmében. A hatalom már korábban kilátásba helyezte a tanügyben dolgozók anyagi helyzetének a jobbá tételét, abban az esetben, ha sikerül stabillá tenni a köztársasági költségvetést. A katonaság és a rendőrök béremelést kaptak, mi viszont nem, pedig jócskán hozzájárultunk a költségvetési megtakarításokhoz – fogalmaznak a szakszervezeti unió közleményében.

Az oktatásügyi, továbbá az államigazgatási és helyi önkormányzati tárcák tisztségviselői, valamint a Pénzügyminisztérium képviselője a szerdai tárgyaláson azt mondták, hogy azért nem tudnak október 4. előtt dönteni a szakszervezet követeléseiről, mert addig folynak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerbiai küldöttségével és csakis annak befejeztét követően derül ki, hogy az állam a tervezettnél nagyobb összeget különíthet-e el az oktatásügyben dolgozók számára, nyilatkozta sajtótájékoztatóján Jasna Janković, a szakszervezeti tömörülés elnöke. Mint hozzátette, a köztársasági kormány javaslata szerint az iskolai könyvtárosokat, pedagógusokat, pszichológusokat és titkárokat a 8.3-as fizetési osztályba sorolják, míg a kilencedik fizetési osztályba azokat a pedagógusokat, akik gyógypedagógiai iskolákban dolgoznak, vagy osztályfőnökök – országszerte 37 500 ilyen oktatásügyi dolgozó van. Janković elmondása szerint a sztrájkban országszerte több mint 600 iskola vesz részt.

A szerbiai iskolák egy részében hétfő óta 30 perces, rövidített órákat tartanak. A pedagógus-szakszervezetek ezzel azt szeretnék kiharcolni, hogy minden olyan oktatásügyben dolgozót a kilencedik fizetési osztályba soroljanak, akinek egyetemi végzettsége van.