2024. március 28., csütörtök

A kisebbségi média a kulturális örökség része

A második, kisebbségi és helyi médiával foglalkozó európai konferencia kapcsán ma sajtóértekezletet tartottak az újvidéki városházán. Az eseményen részt vett Dragana Milošević kultúráért, köztájékoztatásért és vallási ügyekért felelős tartományi titkár, Dalibor Rožić, a városi tanács kultúráért felelős tagja, Nataša Heror, a konferencia főszervezője, a Heror Media Pont igazgatója, valamint Ökrész Rozália, a Magyar Szó igazgatója.

Dragana Milošević, Dalibor Rožić, Nataša Heror és Ökrész Rozália (Fotó: Dávid Csilla)

Dragana Milošević, Dalibor Rožić, Nataša Heror és Ökrész Rozália (Fotó: Dávid Csilla)

Dalibor Rožić szólalt fel elsőként, kiemelve, hogy Újvidék egy rendkívül többnemzetiségű közeg, amely hagyományosan ápolja a különbözőségekben rejlő gazdagságot, így tisztában van a kisebbségi média fontosságával is. Az e médiákat kutató és népszerűsítő konferencia nagy jelentőséggel bír a város számára. Rožić rámutatott arra, hogy az a konferencia, amelyet a Plus Synergy platform keretében fognak megvalósítani, fontos része az Újvidék Európa kulturális fővárosa projektnek is.

Dragana Milošević ugyancsak rámutatott a Heror Media Pont által színvonalasan megrendezett konferencia jelentőségére, és kifejtette, hogy a kisebbségi média a kulturális örökség részének tekintendő. – Ezeket a médiumokat ápolni és fejleszteni kell, az anyanyelven való információszerzés, hiszen a kulturális identitás megőrzése Vajdaság minden nemzeti közössége számára kiemelt fontosságú – hangsúlyozta a tartományi titkár, arra is kitérve, hogy a nemzeti tanácsok által, valamint a civil szférában alapított médiumok is hozzáférhetnek a támogatásokhoz. – A múlt évhez képest 5 százalékkal növekedett a kisebbségi médiára fordított költségvetési tétel – tette hozzá Milošević.

Nataša Heror először a tavaly megtartott első konferenciáról szólt, erről egy kétnyelvű, szerb–angol kiadvány is készült, amely a szektorok közti együttműködést, a média és a kultúra viszonyát elemzi. A könyv a Maticában és a mediapont.org weboldalon is megtalálható elektronikus formában.  – A  következő konferencia központi témája a kisebbségi média kulturális öröksége. Az eseményre november 15-étől 17-éig kerül sor Újvidéken, az Európa Kollégiumban – részletezte Heror, aki a konferenciát elsősorban a médiamenedzsmentben dolgozók, újságírók, középiskolások és egyetemi hallgatók, a helyi közösségek képviselői, illetve mindazok figyelmébe ajánlotta, akiknek a munkája hatással van a kisebbségi médiára. Hangsúlyozta a konferencia európai beágyazottságát, illetve jelentőségét az Újvidék – EKF projektben.

Az előzetes jelentkezést a konferenciára a mediapont.org weboldalon lehet elvégezni, újságírók és diákok, egyetemisták számára ingyenesen.