2024. április 25., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Szórványban és anyanyelven

Iskola- és családlátogatás Gomboson

A Magyar Összefogás jelöltjei, továbbá tartományi és Zombor városi tisztségviselők tettek látogatást a gombosi József Attila Általános Iskolában. Az intézmény igazgatója, Blagojević Mária köszöntötte a vendégeket, a Magyar Összefogás négy jelöltjét, Jerasz Anikót, Perpauer Attilát, Fazekas Róbertet, Szlákó Józsefet, továbbá Szakállas Zsoltot, a Tartományi Oktatásügyi, Közigazgatási, Jogalkotási és Nemzeti Közösségi Titkárság segédtitkárát, Mackó Zsuzsannát, az oktatási titkárság kisebbségi oktatással megbízott szakmunkatársát, Pelt Ilona tartományi képviselőt, Uzelac Katica tartományi segédtitkárt, Jankovich Szilárd Zombor városi tanácsost, Pribilla Attilát, Zombor Város segédpolgármesterét.

Blagojević Mária igazgató köszönti a vendégeket (Fotó: Lennert Móger Tímea)

Blagojević Mária igazgató köszönti a vendégeket (Fotó: Lennert Móger Tímea)

A delegáció betekintett az alsó tagozatosok órájára, amelyen rajzfoglalkozást tartottak, melynek témája a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhető legutóbbi, újvidéki kirándulás volt. Jerasz Anikó szólt a gyerekekhez és tanáraikhoz, elmondta, nagy örömükre szolgált, hogy az MNT eddigi programjain keresztül támogathatták Vajdaság-szerte a beiskolázást a rendszeres tanszercsomagokkal, továbbá az ideihez is hasonló kirándulásokat, a kis létszámú osztályok megnyitását, illetve a cserediák- vagy az iskolabuszprogramot is. Ösztönözte a tanulókat és tanítókat,  hogy vegyenek részt minél több programban, továbbképzésen.

A fölsősöknél játékos matekórán jártak, figyelemmel kísérhették az MNT támogatásából kapott interaktív tábla működését.

Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács középiskolai támogatási programjaira, az anyanyelven való továbbtanulás fontosságára, előnyösségére hívta fel a fölsősök figyelmét. Pribilla Attila a Zomborban rendelkezésre álló magyar tagozatos középiskolákat mutatta be a tanulóknak.

A vendégek megtekintették a felújításra váró tornatermet, illetve a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság támogatásának köszönhető felújuló fűtési rendszert.

A tanáriban beszélgetés zajlott az iskola vezetőségének és tanárainak részvételével. Megvitatták az oktatással kapcsolatos helyi kérdéseket, igényeket.

Ezután a Magyar Összefogás jelöltjei, tartományi tisztségviselők kíséretében családlátogatást tettek a gombosi Fráj családnál. Fráj Krisztina anyuka és másodikos kislánya, Martina fogadta a vendégeket. A kislány lelkesen mesélt arról, hogy mennyire megörült tavaly az MNT beiskolázási csomagjának, az idei újvidéki kirándulásról, amelyen minden alsós társával együtt nagyon jól érezte magát. Elmondta azt is, hogy aktív tagja a helyi Önkéntes Tűzoltó Testületnek és nagyon várja a bábszínházi előadást, amelyre hamarosan sor kerül az iskolában.