2024. április 25., csütörtök

Az innovációbarát környezetért Szerbiában

Vállalkozások, új termékek és szolgáltatások létrejöttét segíti az EIT

A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) tartott tegnap konferenciát az Újvidéki Egyetem rektorátusán. A tudományos központ a vállalkozásokat, a felsőoktatási intézményeket és a kutatóintézeteket sarkallja együttműködésre, amely révén elősegíti a vállalkozás- és innovációbarát környezet létrejöttét.

A vállalkozások, a felsőoktatási és kutatási intézmények képviselői több országon átívelő dinamikus partnerségeket, úgynevezett tudományos és innovációs társulásokat (TIT) hoznak létre, amelyek innovatív termékek és szolgáltatások kifejlesztését, új vállalkozások beindítását és a vállalkozók új generációjának a képzését teszik lehetővé, mutatott rá a konferencia megnyitóján Markus Klein az EIT RawMaterials üzletfejlesztéssel foglalkozó menedzsere.

Milica Pavkov-Hrvojević az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Karának dékánja elmondta, hogy egyre jelentősebbé válik a fiatalok megfelelő irányú képzése, amely arra sarkallja őket, hogy merjenek vállalkozásba kezdeni és lépéseket tegyenek az innováció irányába.

A célok hatékonyabb elérése érdekében, az EIT különféle innovációs társulásai (EIT Food, EIT Health, EIT Rawmaterials) aktívan keresik az együttműködési lehetőségeket, hiszen az EIT a különféle társadalmi kihívásokra hozta létre a szervezeteit, amelyek között átfedések vannak.

– Az egészségügy és az élelmezés területén például vannak olyan projektek, amelyeket közösen is meg lehetne valósítani. Időközben rájöttünk arra, hogy a korai szakaszban lévő üzleti tréning során szektortól függetlenül együtt tudunk működni az EIT többi közösségével – mondta Marosvölgyi Dóra az EIT Health InnoStars projektmenedzsere, amely szervezet a mérsékelt innovációs teljesítménnyel rendelkező Kelet-közép és Dél-Európában oktatási és üzletfejlesztési programokat és innovációs projekteket valósít meg. Az innovációs és az üzletfejlesztési projektumok, valamint az akcelerátorok egyaránt szerves részekként épülnek be.

Ebben a programban Szerbia is részt vehet.

– Amennyiben találunk olyan szerbiai szervezetet, amely a helyi ökoszisztémában jó kapcsolatokkal rendelkezik, és az egészségügy területén innovációs potenciállal bír, akkor nyitottak vagyunk az együttműködésre – ecsetelte Marosvölgyi Dóra.

Az EIT Health, az EIT Food és az EIT Rawmaterials közös ötletversenye (Joint Business Ideas Competition) olyan csapatokat szólít meg, amelyek még nem rendelkeznek céggel, viszont van egy innovatív üzleti ötletük az egészségügy, a nyersanyag vagy az élelmezés területén.

– A program során tréninget és mentorálást kapnak, illetve a tréning végén bemutathatják az ötletüket partnereinknek, befektetői hálózatunknak és akár díjat is nyerhetnek. Az innovációt az adott szektorban lévő jelentős ipari cégek, kutatóintézetek inkubátorok összefogásával segítjük elő. Tehát az összes olyan szereplő jelen van, amelyek az innováció szempontjából fontosak lehetnek az ökoszisztémában.

A közös ötletversenyről szóló pályázati felhívás januárban fog megjelenni az intézmény honlapján.