2024. március 29., péntek
IMF-TÁRGYALÁSOK

Észszerű az új bérezési rendszer

A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége tegnap a Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszterrel folytatott tárgyalásokat követően úgy értékelte, hogy lényeges előrelépés történt a közszféra bérezési reformja terén.

James Roaf, a küldöttség vezetője úgy fogalmazott, mindazok az intézkedések, amelyeket a szerb kormány foganatosított a bérezési rendszer kidolgozásában észszerűek, és valamennyi érintett érdekeit szolgálják – áll az államigazgatási minisztérium közleményében.

Az IMF-nek további elvárása is van – olvasható a közleményben – mégpedig az, hogy mihamarabb kerüljön alkalmazásba a fizetési osztályok szerinti bérelszámolás, hogy a közszféra mintegy 420 000 alkalmazottja a munka összetettsége, a felelősség terhe, a rizikó és egyéb kritérium szerint kapja meg fizetésének összegét.

A megbeszélésen abban is egyetértettek, hogy az új bérezési rendszer igazságosabb lesz a fizetések növelésében is, természetesen, ha erre teret enged a költségvetés.

Mint ismeretes, az IMF küldöttsége a makrogazdasági és strukturális reformokat elősegítő megállapodás első alkalommal történő felülvizsgálását végzi Belgrádban. A nyár folyamán kötött megállapodás 30 hónapra szól, s nem tartalmaz pénzügyi, csupán tanácsadói segítséget.