2024. április 24., szerda

Jövő csütörtökön folytatják

A fizetési osztályokról tárgyalt az oktatásügyi miniszter a szakszervezetekkel

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter tegnap tárgyalóasztalhoz ült a pedagógus-szakszervezetek képviselőivel. Mint ismeretes, az iskolák egy részében már hétfő óta 30 perces, rövidített órákat tartanak, a pedagógus-szakszervezetek azt szeretnék kiharcolni, hogy az oktatásügyben egyetemi végzettséggel dolgozók a kilencedik fizetési osztályba kapjanak besorolást. A miniszter korábbi nyilatkozatai szerint a költségvetés ezt a terhet nem bírná el.

A tegnapi tárgyalás témája az oktatásügyi dolgozóknak a fizetési osztályokba való besorolására tett javaslat volt. Ez része lenne annak a törvénynek, amely a közszférában dolgozók bérezését szabályozná. A tárgyalásokon ismertették a fizetési osztályok javasolt modellje alkalmazásának pénzügyi elemzését, az alkalmazás határidejének függvényében.
Abban állapodtak meg, hogy jövő csütörtökön folytatják a tárgyalásokat.

A zárt ajtók mögött zajló tárgyalást megelőzően Šarčević jelezte, hogy észszerű javaslattal fognak előállni. Az első körben az oktatásügyi dolgozók 58 százaléka kapjon besorolást a kilencedik fizetési osztályba, azzal, hogy 2020-ban tovább bővítenék az ide tartozók körét. A fennmaradó 42 százalék maradna a nyolcadik fizetési osztályban, mert nem tesznek eleget például annak a kritériumnak, hogy legalább nyolc év szolgálati idővel rendelkeznek.