2024. április 20., szombat
ZOMBOR

Olcsóbb lesz a távfűtés

A Hőtelep (Energana) mintegy 4000 egyéni fogyasztót, és 100 intézményt, gazdasági vállalatot lát el hőenergiával, október elsejétől kezdve a jelenlegi árnál 4 százalékkal olcsóbban. A távfűtés díját a kormány által megszabott módszertan szerint számolják ki, és az előírt táblázat azt mutatta, hogy négy százalékkal mérsékelni kell a díjat, mind a fix, mind a változó rész tekintetében.

A városi tanács már jóvá is hagyta az új díjszabást, ami szerint a Hőtelep október elsejétől fogva az elfogyasztott energia kilowattórájáért 5,66 dinárt számláz (áfa nélkül), ami a jelenlegi árnál 4,55 százalékkal kevesebb. Úgyszintén négy százaléknyival csökken a 12 hónapon át fizetendő fix költség, ami négyzetméterenként 30,39 dinárt tesz ki, ugyancsak áfa nélkül.

A távfűtést szolgáltató kommunális közvállalat három év alatt kilábalt az adósságaiból, törleszti hiteleit, nem tartozik a gázszolgáltatóknak, de mindenesetre három hónapra elegendő pakurát is tartalékolt.

Az előző fűtési idény lezárulásával nyomban nekiláttak a hővezeték nagyjavításához a Mileta Protić, a Slaviša Vajner Čiča és a Grujo Dedić utcában, ahol állandóan nagy hőveszteség mutatkozott, a Csendes utcában és a Sztapári út egy részén teljesen kicserélték a vezetéket. Idén összesen egy kilométer hosszúságban cserélték ki a csöveket, vagyis a teljes hálózat 10 százalékát újították meg.

A pénzügyi konszolidációnak köszönhetően két szervizkocsit is vásároltak az üzemzavarok gyorsabb elhárítása érdekében. Noha a fűtési idény október 15-én kezdődik, a hétvégéig föltöltik a vezetékeket és elkezdik a melegpróbákat.

A Hőtelepnek sikerült csökkentenie kinnlevőségeit, de még mindig sokan tartoznak az elhasznált hőenergiáért. Az adósság törlesztésének átütemezése továbbra is lehetséges, ám a közvállalat 300 feljelentést készít elő a makacsul nem fizető fogyasztókkal szemben.